Qui som ?

En Ricard Ballo i Montserrat Tañá som un matrimoni de mitjana edat, que des de l’any 2005 hem portat a terme una tasca una mica estranya.

Ens hem dedicat a recórrer Catalunya de punta a punta en busca d’edificacions medievals, amb preferència, castells i torres. Diuen que Catalunya significa terra de castells. El que hem descobert és que n’hi ha un bon grapat d’edificacions medievals, cosa que ens ha sorprès molt gratament.

La gran majoria de castells, per presència física, no tenen punt de comparació amb edificacions semblants d’altres països (França, Irlanda, Alemanya), ni tant sols amb els castells d’altres regions d’Espanya.

Però el que si que tenen molts d’ells, a més de ser un record encara viu de la nostra història, és que estan en  unes posicions privilegiades, unes situacions que ofereixen el gaudi d’uns meravellosos paisatges.

A la poca informació, tant gràfica, com de situació, de que hem disposat,  hem fet front amb bones dosis de paciència, de caminar un munt de vegades sense saber on anàvem, d’intentar localitzacions d’una mateixa edificació en dies successius fins a aconseguir-ho, etc.

En el nostre haver, les gratificants relacions que hem tingut amb gent. Moltes vegades, quan ja quasi ens havíem rendit, trobàvem un “angelet”. Quan més desanimats estàvem, un pastor, un boletaire, una persona que passejava el seu gos, un pagès, ens han donat dades que ens han facilitat la localització d’una edificació.

I així, a hores d’ara podem oferir a qui ho vulgui, aquesta pàgina, creiem que  força complerta.

Pensem haver aconseguit posar a l’abast de tothom un bon grapat de fotografies i en moltes ocasions, un detallat itinerari per poder localitzar aquestes construccions.

Itinerari que si bé la descripció pot ser una mica “carregosa” de vegades, ha estat pensat per facilitar al màxim la localització d’aquestes construccions, obviant, en el possible, les nombroses dificultats que hem trobat nosaltres.

També una de les aportacions que ens ha comportat aquesta tasca ha estat la de viatjar. (¿ "Te gusta viajar..." ?). Moltes vegades hem fet bona la dita que l’important no és el destí, sinó el viatge. Però hem anat a llocs, a pobles de la nostra geografia catalana, on mai haguéssim “somiat” anar-hi, doncs no se’ns “hi havia perdut res”. I hem conegut llocs i persones encantadores i fins i tot no hem de descartar el component del gaudi gastronòmic.  

Llocs que citem en les nostres pàgines, inserint-hi també si cal, alguna fotografia, d’alguna contrada i que si bé no tenen a veure “directament” amb el tema de castells, si que trobarem en els nostres desplaçaments pel mon, i creiem que val la pena veure. En total voldríem que aquest treball fos útil tant als aficionats a la història i a las pedres antigues com ho pugui ser també per a les persones que vulguin fer una sortida lúdica o paisatgística.

Desitgem que la visita a aquestes pàgines us sigui grata.

23 de maig del 2011.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Pàgines: Ricard Ballo i Montserrat Tañá

Webmaster: Enric Ballo

Disseny escut: Manel Vilalta

Música presentació: Qui hi ha ? – Àcid Folk / Tema: Set Nou

        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -