Torreta de Vallflor – El Montmell / Baix Penedès

F O T O S

Torreta de Vallflor – El MontmellTorreta de Vallflor – El MontmellTorreta de Vallflor – El MontmellTorreta de Vallflor – El MontmellTorreta de Vallflor – El MontmellTorreta de Vallflor – El Montmell

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de El Montmell, municipi de la comarca del Baix Penedès, amb capital a La Juncosa del Montmell - (Tarragona).

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible, tot i que deambular pel bell mig de les restes, comporta un cert risc de que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

Accés - Visitada el 12/12/2014:

Hem sortit de la població d'Aiguaviva (41 21 05.4 01 30 12.7) i circulant en sentit sud, en direcció a Vila-rodona, per la carretera TV-2443, ben aviat deixem aquesta carretera quan trobem una desviació, indicada, a mà esquerra (41 20 52.1 01 29 58.2), per anar a la Juncosa del Montmell, (Castell del Montmell, església de Sant Miquel, església nova de Sant Miquel) cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

Ben aviat, a 41 20 26.0 01 29 18.0 trobarem a mà dreta una sortida de la carretera, sense cap indicació, que accedeix a un camí de terra.

Aquí caldria plantejar-se l'oportunitat de deixar el cotxe aparcat al voral de la carretera i continuar el camí a peu. El nostre objectiu està situat a uns 800 metres de distància, aproximadament.

Si hem arribat fins aquí en un vehicle 4x4, podem continuar.

A 41 20 25.1 01 29 03.3 trobem una cruïlla: se’ns incorpora un camí per l'esquerra. Nosaltres hem de continuar per la dreta, i ben aviat arribem a destí, aparcant còmodament al davant de la masia.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

Restes d'una antiga torre de guaita.

Restes d'una petita torre lleugerament trapezoïdal, amb uns murs de gruix entre els 60 i 80 cm.

Té una alçada d'uns 5 m, a la banda nord, mentre que al costat del camps només arriba als 3,5 m.

A 1,7 m del nivell actual del sòl interior hi ha una volta rebaixada.

L'edifici devia tenir almenys un pis superior.

Sembla ser una petita guàrdia construïda en un moment tardà, cap al segle XIII.

Aquesta torre es troba dins la propietat de la masia de Vallflor, a la carretera que va de Sant Jaume de Domenys i Aiguaviva a Can Ferrer, camí de Sant Marc.

Notícies històriques

Aquesta torre de guaita, de ben segur relacionada amb la propera casa de Vallflor, feia de talaia sobre els camps de la vall de Sant Marc.

En les ordinacions del Montmell de l'any 1341 consta un tal Berenguer de Vallflor, del que se sap que tenia oliveres a la Cogullada.”

• Honestament, nosaltres no hem estat capaços de localitzar, de senyalar amb propietat les restes de la torre que buscàvem, donat el mal estat de les pedres supervivents.
  • Deixem per a persones més preparades, la identificació d’aquesta edificació.