Torres del Mas de Ramon – Vila-seca / Tarragonès

Situació: A les afores de Vila-seca, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segles XIV – XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmeses. Lliurament accessibles. Aparcament a la vora.

“És curiosa la presència de dues torres en un mateix conjunt. Una de planta circular, l'altra quadrangular. Prop del terme municipal de Cambrils. Antiga masia medieval fortificada, de la qual queden restes escasses. El mas està situat als límits del terme municipal de Cambrils.” (Pat.mapa – Gener 2013).

Accés - Visitades el 15/01/2009:

Procedents de Vila-Seca i circulant per l’autovia A7, en sentit sud, hi ha un trencall a mà dreta  (41 05 28 01 05 49), molt poc abans d’una benzinera de Repsol, que permet l’accés a una petita carretera anomenada Camí del mas de Ramon, per on continuarem.

A ben poca distància, a mà esquerra, trobarem sense cap dificultat, les dues edificacions: La torre rodona i la torre quadrada del mas de Ramon, l’una al costat de l’altra.

Darrera mateix d’aquestes torres hi ha una zona industrial. Un logo comercial hi destaca a l’arribada: SUMBISA.

• Important: Per poder efectuar aquesta maniobra cal circular pel lateral de l’autopista AP-7, i això no és senzill. Segons la procedència del viatger, caldrà planificar prèviament la manera d’incorporar-se a aquest gegantí vial, donat que en alguns llocs d’aquesta zona, aquesta autopista té una amplada de 10 carrils ...

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

S’accedeix al jaciment per la carretera N-340 en sentit València. Just on es troba el canvi de terme municipal entre Vila-seca i Cambrils, a 500 metres de la rotonda de Vilafortuny, surt un camí de terra que ens porta directament al mas, que es troba a 240 metres en línea recta de la carretera nacional.

En aquest indret s’hi troben les restes de dues torres, una coneguda com la "Torre Rodona" i l’altra com a "Torre de Mas de Ramon", per tal de diferenciar-les.

La Torre Rodona presenta un diàmetre intern de 5 metres, amb un gruix de murs d’un metre.

Quasi la meitat del seu perímetre fou reforçat pel costat sud amb la construcció d’un talús de 2’20 metres d’altura. Queden les restes de dues portes a l’est, una a la planta baixa, allindada, i l’altra al primer pis junt a sobre de l’interior. Aquesta segona porta te al llindar restes de dues mènsules que, segurament, en un principi sostindrien una mena de pas elevat (pont llevadís?) i que posteriorment es varen utilitzar com a base d’un pont d’obra que comunicava directament amb el mas.

A l’interior, romanen les restes de la planta baixa i del primer pis. La planta baixa està coberta amb volta cupuliforme on encara es poden veure les empremtes de l’encofrat de canya. Possiblement la planta baixa i el primer pis no estarien comunicats interiorment, per tal de facilitar la defensa de la torre. Tot i que els murs de la torre es conserven fins a una alçada d’11’20 metres, no es poden apreciar restes de més pisos a l’interior ja que està en molt mal estat. De tota manera, per paral•lels amb altres torres d’aquesta tipologia podem suposar que, almenys, hi hauria un altre pis, i un terrat.

A pocs metres a l’est d’aquesta torre, es troba l’altra. Es tracta d’una torre de planta quadrada de 5’80 metres de costat i una amplada de murs de 0’90 cm.

A la planta baixa hi ha una porta amb arc de mig punt, i a l’interior hi ha un soterrani (d’època més tardana), utilitzat com a cup, que presenta el sostre enfonsat. En canvi, la planta baixa conserva el sostre original que és una volta de canó disposada en el mateix sentit de la porta.

Del primer pis romanen les restes de la porta d’accés, que es troba just a sobre de la porta de la planta baixa, però, aquesta és allindada i presenta una lleugera motllura.

Aquesta torre es troba força més malmesa que l’anterior, i com aquella, tampoc presenta restes de més pisos. Destaca en ambdues torres el material emprat per a la seva construcció.

L’aparell és de gran còdols de riu, col·locats, aproximadament, en filades, lligats amb argamassa i arrebossat. El mateix aparell fou emprat en el talús de la torre rodona, i en la construcció del Mas de Ramon.

Segons Emma Liaño, en principi es varen construir les torres, i desprès s’hi va adossar el mas (s.XVII?), es va folrar la torre rodona, etc. Posteriorment (s.XX?) i sobre les runes de l’antic mas, es va construir un petit mas de planta rectangular ubicat entre les dues torres.

Context

Al costat dret de la carretera N-340. Just al límit municipal de Vila-seca i Cambrils. En terrenys amb plantació d'olivera i terrenys sense cultivar.”

Dins del terme municipal de Vila-seca, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.