Torreó de Miami Platja – Mont-roig del Camp / Baix Camp

“Torre ... construïda el 1574 ... volada a canonades el 1813.”

I T I N E R A R I

Situació: A Miami Platja, entitat de població de Mont-roig del Camp, municipi del mateix nom, situada a uns 20 km del nucli antic de Mont-roig, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època: Segle XX

Protecció: No en tenim constància.

Estat: Com nova. No és accessible lliurament. Al seu voltant és gaudeix d’unes boniques i extenses vistes.

Accés – Visitada el 06/05/2017:

La trobarem al Passeig Marítim, a primera línia de mar, entre la Cala de les Sirenes i la Cala del Solitari.

Com a referència podem dir que està al davant del següent bloc d'apartaments

Localització: N 41 00 39.7 00 56 47.8 – Altitud: Pocs metres sobre el nivell del mar.

Altres: Del plafó informatiu situat al davant mateix d’aquesta edificació, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

“Torre circular de nova planta amb merlets i obertures, que domina les cales dels Penyals.

Situada al Passeig Marítim, és un dels elements icònics de Miami Platja, ja que va ser construïda als inicis de la urbanització de la zona.

El seu valor és eminentment paisatgístic i esdevé un lloc ideal per fer una pausa en qualsevol passejada.

Des del indret on s'alça el Torreó pot gaudir d’una esplèndida vista sobre les aigües transparents del Mediterrani i el golf de Sant Jordi, i a no gaires metres de la torre hi ha accessos a la platja.

El Torreó evoca l’antiga torre dels Penyals, que va ser construïda el 1574 i volada a canonades per l'armada anglesa el 17 de juny de 1813.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, el següent text (Maig 2017):

El Torreó de Miami Platja, situat al Passeig Marítim entre la Cala de les Sirenes i la Cala del Solitari, s’ha incorporat a la recentment creada Ruta dels Miradors per les carreteres del Baix Camp, un projecte de senyalització i identificació de diversos atractius del territori que ha impulsat el patronat de turisme del Consell Comarcal del Baix Camp, Muntanyes de la Costa Daurada, per tal de promocionar alguns indrets destacats d’una dotzena de municipis de la comarca, amb el suport dels municipis implicats, entre ells l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, la Diputació de Tarragona i el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat.

Al Torreó de Miami Platja s'hi ha instal·lat un taula informativa i un tòtem que permet identificar aquesta construcció.

Des de Mont-roig Miami Turisme es va proposar aquesta construcció perquè es considera una de les millors visites de la zona.

Des de l'esquerra del Torreó s'observa el pulmó verd de la Costa Daurada, on es troben els càmpings del municipi.

A la dreta, les petites cales serpentejants porten cap a la reconeguda platja Cristall i el golf de Sant Jordi.

Properament, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp procedirà a millorar-ne la senyalització i també la instal·lació de nous vinils i banderes per fer-lo encara més atractiu.

L’edifici en qüestió és una torre circular de nova planta amb merlets i obertures que domina les cales dels Penyals.

El Torreó evoca l’antiga torre dels Penyals, que va ser construïda el 1574 i volada a canonades per l’armada anglesa el 17 de juny de 1813.

Més referències locals

Paral·lelament, el material que s'ha redactat per promocionar la ruta amb cotxe pels miradors del Baix Camp identifica altres espais del municipi com són els diversos búnquers situats al litoral de Mont-roig del Camp, en concret a la platja de la Pixerota i a la Casa dels Lladres.

Es tracta de restes d’antigues fortificacions encarregades pel govern de la Segona República per fer front a possibles atacs per mar de l’exèrcit franquista.

Per últim la ruta assenyala alguns camins històrics i singulars al seu pas pel municipi.

En concret es refereix a algunes traces que queden de l'antiga Via Augusta prop de l'Estany Gelat i Miramar, tot i que la major part s'ha perdut i ha estat substituïda per altres vies de comunicació.

Per Miami Platja també hi passa la carrerada reial o via pecuària que uneix Barcelona amb València i que antigament feia funcions de camí de transhumància.

Tot i que avui en dia ja no s'hi traslladen ramats, amb la llei a la mà encara tindríem preferència sobre els cotxes.

De la pàgina web de Mont-roig turisme, ens complau extreure la següent informació:

A Miami Platja, tothom la coneix com el "Torreó", aquesta torre circular de nova planta amb merlets i obertures que domina sobre la cala del Solitari, és la insígnia de la costa de Miami, ja que fou construïda als inicis de la urbanització de la zona.

Des de I’indret on s'alça el “Torreó” es pot gaudir d'una esplèndida vista sobre les aigües transparents del Mediterrani i el golf de Sant Jordi, i a no gaires metres, hi ha accessos a les cales.

El “Torreó”, evoca I’antiga torre dels Penyals, que fou construïda el 1574 i volada a canonades per l'armada anglesa el 17 de juny de 1813.

També va ser punt de vigia de la Guàrdia Civil.

En aquestes dates, quan encara no és estiu, no hi ha ningú per aquest paratges. És una delícia (pels que ens agrada la solitud), passejar sense gent ni calor.

• Com en altres ocasions, documentem aquí una edificació a la que amb el degut respecte, li posem l'etiqueta de “fals castell” - Aquesta qualificació no ha de ser pas entesa en un sentit pejoratiu.
  • Ens referim a que és una construcció moderna, sense “solera”, sense antiguitat, tot i que, com també en altres casos, no deixa de tenir el seu encant.