Torre Vella del Mas Galí – Vic / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sentfores, entitat de població de Vic, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Al costat de l’església de Sant Joan del Galí o de Sentfores - (Segle XVII) - (Patrimoni.Gencat).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. Dins d'una propietat privada, visible des del exterior. Fàcil aparcament als voltants de l’església.

Altres noms: Torre Vella del Mas Galí - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 23/07/2008: Accessible per diferents itineraris. El proposat avui:

Procedents de Vic, prenem la carretera C-154, carretera dels Prats de Lluçanès, (i en aquest tram, també anomenada carretera C-25 D), en direcció a l'enllaç amb la C-25.

Poc abans d'arribar a aquest enllaç, prendrem un trencall a l'esquerra (N 41 55 52.63 02 12 53.11), assenyalat amb un indicador per dirigir-se a Olost.

Passades unes corbes, a tocar del PK nº 3, prendrem una sortida a l'esquerra, indicada, que ens aboca a un curt camí sense asfaltar (41 55 55.6 02 12 34.6). De seguida veurem l'església.

La torre que busquem està al costat mateix de l'església, dins d'una propietat privada, però visible entre la vegetació.

M A P A  en detall de la part final del recorregut.

“ Descripció

Edifici civil. Masia abandonada. És una edificació que presenta diferents etapes constructives. Sembla ser que es va construir a partir d'una torre de planta quadrada, la qual consta de quatre pisos i es coberta a dos vessants. Al pis superior s'hi obren tres badius a cada costat per bé que es troben tapiats. A aquesta part s'uneix un cos cobert a una única vessant i que comunica amb una altra construcció a través d'un pont.

Formant angle recte amb aquest cos i la torre s'hi afegeix un altre cos el qual té l'estructura típica de masia: planta rectangular, coberta a dues vessants i el carener perpendicular a la façana. Aquesta construcció és de tàpia i es troba força deteriorada. Hi ha un mur que tanca aquestes dependències i la lliça. L'estat de conservació és dolent

Notícies històriques

El sector de Sant Joan de Riuprimer o del Galí té com a centre l'església de Sant Joan. Era una de les antigues quadres d'Osona, que s'uní d'ençà del segle XV a la confederació de quadres unides d'Osona, regides per un sol batlle. Fou independent políticament fins que al 1840 s'uní a Sentfores, en canvi religiosament depenia de Santa Eulàlia de Riuprimer, de la qual n'era sufragània des del segle XIV. Cal remarcar, la torre de defensa que conserva el mas la qual és un dels exemplars més bonics de la comarca. Malgrat l' interès històric d'aquest mas, avui es troba en un llastimós estat d'abandó que fa perillar les estructures. Està deshabitat.”

Pel que es veu, les dades anteriors no estan actualitzades. Com es pot comprovar per les fotografies del present reportatge, la torre gaudeix de molt bona salut. Celebrem que s'hagi recuperat aquesta edificació.