Torre Vella – Salou / Tarragonès

Situació: A Salou, vila i municipi costaner de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt bon estat. Situada en un acurat entorn enjardinat, actualment és un centre  cultural. A més d’acollir exposicions temporals d’art, és la seu del Museu Municipal de l’Esmalt Contemporani. Aparcament als carrers dels voltants. Visitable.

En època moderna es va edificar un pont que va unir la torre amb la masia del segle XVIII, que té annexa.

Altres noms: Torre de Carlos V.

Accés - Visitada el 14/02/2009.

Situada  al carrer Arquebisbe Pere Cardona nº 1, cantonada amb el carrer Via Aurèlia.

Localització: N 41 04 41  E 01 07 44 – Altitud: 5 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

La torre Vella de Salou té planta quadrada de 10 m. i la part de baix està reforçada amb talús. La porta d'accés està situada al mateix talús i presenta canoneres a ambdós costats, damunt d'aquesta porta hi ha un escut.

El material de construcció és de carreus de forma força regular, la torre té dos pisos amb finestres seguides, una a cada pis i pis superior amb dos finestres sense cap mena de decoració, dues a cada cara del quadrat.

A l'interior de la torre hi ha una escala de cargol.

La torre es comunica amb la masia del costat amb un pontet enganxat al primer pis, però que és d'una factura més moderna.

Aquesta torre presenta tot un seguit de particularitats que la fan considerar com una de les més interessants del terme.

Notícies històriques

Arenys havia nascut com a poblet prop de la platja per concessió de l'arquebisbe Bernat de Tord. Amb al consentiment del Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, fet el 24 de Juny de 1155, Ramon Ribes i a la seva dona, la Sibil·la, es veuran amb l'obligació de viure tots dos a Tarragona i servir amb llurs armes al prelat quan aquest ho calgués.

Pel que fa a la torre fou duta a terme el 1530 per l'arquebisbe Pere de Cardona. Malgrat la seva costosa construcció els corsaris seguiren arrasant la costa i com a conseqüència Barenys, Salou i la Pineda restaren despoblats fins l'any 1547. Tres anys després Dragut desembarcà a la platja, destruí el castell de Barenys, i així consta en un memorial signat per l'escrivà Joan Baldrich. Emili Morera al Volum dedicat a la província de Tarragona, presenta un plànol de la torre de 1743 que apareix a la vora d'un piquet de cavalleria.

És dita també de Carles V. Ara és Casa de Cultura de la població.”

• A la pàgina web de Pat.mapa, hi ha informació complementària a la anterior.

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per veure

• Estació del carrilet:

“ El F.C. Reus - Salou s’inaugurà el 23 de Juny de 1857. La societat explotadora d’aquest ferrocarril de via estreta era la Compañía Reusense de Tranvias S.A., la qual comença el servei amb locomotores i vagons procedents d’Anglaterra.
La ubicació de l’estació del carrilet, a tocar de la del ferrocarril, facilitava el transbordament de les mercaderies que arribaven per aquesta línia ferroviària, destinada a la veïna ciutat de Reus.
El carrilet fou un mitjà de transport molt popular, utilitzat abusivament a l’estiu pels reusencs, per tal de gaudir del bany de les platges de Salou.
El dia 10 de novembre de 1975 va circular el darrer tren del Carrilet.”

Extret de la pàgina web del Patronat de turisme de Salou (Gener 2013).