Torre Valentina – Sant Antoni de Calonge / Baix Empordà

torre-valentina-100410_508bisblog

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Antoni de Calonge, entitat de població de Calonge, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà – (Girona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon aspecte, tot haver estat pràcticament engolida per edificacions modernes.

Accés - Visitada el 10/04/2010:

Per Internet, a través de Google Earth hem localitzat aquesta edificació. Hem facilitat les coordenades al navegador del nostre cotxe, que ens hi ha portat sense problemes.

Hem aparcat en un lloc qualsevol del carrer Josep Lluis Sert ( 41 50 08.66 03 05 33.11),  i aixó ens ha permès poder baixar per unes escales situades entremig dels blocs d'apartaments, fins al camí de ronda. A l'esquerra hi ha la Torre Valentina. A la dreta la Torre Puigcerdà.

Localització: N 41 50 14.21 E 03 05 34.15

Altres:

•       De la pàgina web de l’Ajuntament de Calonge, ens complau extreure, literalment, la següent informació:

“Una altra construcció que avui encara perdura és la torre de guaita, coneguda per tots com a torre Valentina.

Situada al costat del mar, aquesta torre es va aixecar amb l'objectiu de vigilar qualsevol atac dels pirates. Per accedir, s'havia de fer amb una escala, ja que la torre no té ni porta ni escales interiors.

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Patrimoni.Gencat, el següent text (Juny 2016):

"Torre de defensa de planta circular amb tres pisos, separats per voltes de pedra, i terrat. De la corsera només es conserven les carteles de pedra. S'obren algunes finestres i espitlleres. A ponent hi ha una finestra més gran a uns tres metres d'alçada que segurament era la porta d'entrada a la torre."

-         També i com a contrast curiós, veurem a pocs metres de la Torre Valentina, restes de búnquers de la guerra civil espanyola (1936/1939).

bunquers-st-antoni-de-calonge-platja-del-raco-de-les-dones-100110_501

-         Finalment, per completar “l’amanida”, un tram de camí de ronda que travessa aquest paratge ofereix al visitant, unes esplèndides panoràmiques.

• Dins del terme municipal de Calonge hi podem trobar les següents edificacions:
  1. Can Savalls
  2. Casa del Senyor del Mal Ús
  3. Castell de Calonge
  4. Castell de Castellbarri
  5. Castell de la Torre Lloreta
  6. Torre Valentina

Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.

• Molt a la vora hi ha la Torre Puigcerdà, que la gent confon moltes vegades amb la torre Valentina, i que és una edificació moderna.

(Per això aquesta pàgina, entre altres etiquetes, en presenta una: "fals castell", referida a aquesta construcció moderna).

torre-puigcerda-st-antoni-de-calonge-100410_508
Mapa de situació de la "Torre Puigcerda"