Torre Saportella – Granyena / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: Aïllada, envoltada de terres de conreu, en terrenys del terme de Granyena, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIV -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa, ruïnes. Visita exterior lliure. Aparcament al davant.

Altres noms: Molí de la Torre  -  (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 07/12/2006:

Diferents accessos segons procedència del viatger. L’itinerari que descriurem tot seguit és el que hem fet nosaltres per visitar, en primer lloc el castell de La Curullada, per a continuació desplaçar-nos fins la present edificació.

El més pràctic en aquesta ocasió, ha estat introduir directament al nostre navegador les següents coordenades: 41 39 53.68 01 13 37.61

Arribats a aquest lloc, ens trobarem dins de la població de la Curullada, en una petita placeta, de la que sortirem pel costat esquerra, per un camí de terra perfectament transitable.

Seguirem sempre per la pista principal, obviant intuïtivament petites desviacions que marxen o se’ns incorporen al nostre camí.

Al poc trobarem una derivació (41 39 53.14 01 13 32.69) - Seguirem per l’esquerra.

Segona derivació (41 39 35.01 01 13 29.55) - continuem per la dreta.

Tercera derivació: continuarem per l’esquerra (41 39 33.71 01 12 41.01) - La torre ja és perfectament visible al davant nostre.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

Es tracta d'un gran casal situat a la dreta del riu Ondara.

En els seus orígens, es va edificar com a molí, de dimensions més reduïdes i del qual només es conserva part de la torre situada al costat dret de la façana principal, que encara conserva algun element de defensa com ara les espitlleres; d'aquí que aquest edifici també sigui conegut com a Molí de la Torre.

La seva estructura és quadrada i està dividit en tres plantes ben diferenciades. A la planta inferior de la façana principal, trobem la porta d'entrada amb arc de mig punt adovellat, a la que se superposa l'escut nobiliari de la família Vilallonga, així com dues finestres de petites dimensions les quals corresponen a les estances dedicades a usos agrícoles.

A la segona planta trobem quatre finestres a la part esquerra de factura més austera i dos grans finestrals a la dreta, els quals presenten els brancals i marc superior motllurats.

També s'observa una tercera planta, visible a la part esquerra de l'edifici, amb dues finestres de idèntica factura que les situades a la segona planta.

A la façana lateral dreta, hi ha ubicades dos finestrals més, que presenten la mateixa factura i decoració que les situades a la dreta de la façana principal, amb els brancals i marc superior motllurats, i que segurament corresponien a la part noble de l'edifici, al mateix temps que a la seva dreta trobem les restes d'una altra torre circular, que juntament amb una altra torre situada a la façana esquerra, contemporànies a la construcció del casal o castell, i la originària utilitzada com a molí, formen un conjunt de tres torres les quals tenien una funció defensiva.”