Torre Rodona – Ossó de Sió / Urgell

Havent tornat a transitar per aquesta zona, no ens hem pogut estar de fotografiar de nou aquestes pedres. La primera visita,  un dia del mes de gener, fred, ennuvolat, amb boires ...

I ara, al mes de maig, un dia clar de primavera, amb un sol preciós ... canvia força "la cosa" ...

I T I N E R A R I

Situació: A Castellnou d'Ossó, entitat de població d’Ossó de Sió, municipi de la comarca de l'Urgell (Lleida).

Època: Segle III a.c.- (Romà  (-218 / 476)) - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. No és accessible lliurament, tot i que es pot fer una volta parcial pel perímetre exterior d'aquesta edificació.

Uns metres més amunt, hi ha l'Església de Sant Pere de Castellnou d’Ossó.

Altres noms: Castell Lliuró – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 10/01/2015 i 30/05/2015:

Senzill de localitzar, dins del casc urbà de Castellnou d'Ossó. Hem pujat pel carrer de l'església i hem aparcat pràcticament al davant.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Descripció

Les ruïnes de la torre de Castellnou d'Ossó es troben al capdamunt d'un petit turó situat a la dreta del Sió, dominant les cases de la població nascuda a partir d'aquesta.

És format per una estructura murada d'aparell ciclopi, de carreus encoixinats i ben escairats.

Devia ser una estructura de forma circular amb un diàmetre de 24 m i una porta al nord.

Avui es conserva el semicercle oriental i una cantonada en angle recte de la zona d'accés.

Al bell mig hi ha les ruïnes de la torre medieval, semblant a la torre d'Almenara.

Només en resta la part inferior. Destaca el gran forat que s'obre a la cara est d'uns 2 metres. A l'interior, encara que sigui ruïnós, s'hi observa una volta semiesfèrica o una cúpula tapial i un ull de bou central per accedir originalment des del pis superior on hi devia haver-hi la porta d'accés original.

El lloc de Castellnou fou un nucli fortificat des d'època romana.

El terme fou conquerit vers el 1070 pel comte Ermengol IV d'Urgell. Poc després de la conquesta es bastí la torre medieval sobre la base d'una torre romana anomenada antigament Castell-Lliuró.

Posteriorment es degueren construir al costat de la torre les dependències pròpies d'un castell. En el moment de la desamortització (1831) el lloc i castell de Castellnou d'Ossó pertanyia al marquès de Dosaigües.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa – arqueologia, el següent text (Gener 2015):

“ Descripció

El jaciment es troba a uns 200m del marge dret del riu Sió, dins del poble de Castellnou d'Ossó, en la part est i al costat de les cases del poble.

Estructures:

Es tracta d'un basament semicircular amb doble mur fet de grans carreus de pedra sorrenca, perfectament treballats i molts d'ells amb un encoixinat.

L'espai entre el parament intern i l'extern es troba reomplert de terra i pedres de tamany irregular.

El gruix del mur és de 2'60 m i l'altura és de 4 m. La part del mur més ben conservada correspon a la part de llevant, si bé continua cap al nord, on està tapada per algunes edificacions, i es troba l'extrem del mur que acaba en angle recte. La part oest, si és que ha existit, està destruïda.

En època medieval es va reaprofitar aquesta construcció, reomplint-la de terra i pedres i construint-hi una torre de tipus circular.

Aquesta torre, que actualment es troba mig destruïda, té un diàmetre de 8'90 m i murs gruixuts, i en el seu interior té un espai cilíndric cobert per una cúpula.

Boleda Cases (1976) parla de la troballa de ceràmica romana dispersa, però no diu de quin tipus.

Puig i Cadafalch (1934) i Lara Peinada (1973) consideren la torre de l'interior de la muralla o fortificació romana (és a dir, la torre medieval) com a creació d'època romana.

D'altra banda, Pita Mercé (1964-1965) i E. Badies (1984) la consideren com una obra medieval.

Boleda comunicà l'existència de sepultures obertes a la roca prop de l'ermita medieval que hi ha als afores del poble i al nord de la torre romana i medieval de Castell-Lliuró.

Pita Mercè (1973 i 1964-1965) parla de l'existència d'un sarcòfag tardoromà a l'interior de l'ermita. S'ha pogut comprovar que es tracta d'un sarcòfag romànic.

Zona elevada dins del poble de Castellnou d'Ossó. Al costat dret del riu Sió.”

• Ho confessem amb una mica de rubor: no en teníem ni idea de l’existència d’aquesta construcció. No cal dir, que ens ha sorprès molt agradablement la descoberta d’aquesta ciclòpia edificació.
    • Humilment, pensem que aquestes pedres es mereixen un tracte més digne que l’actual, al mateix temps que tampoc els hi aniria gens malament, ser una peça una mica més reconeguda.

• Tampoc desmereix gens, la situació en aquest mateix lloc, d’un vell molí, el Molí del Marqués (Pat.mapa), del segle XIII –(Patrimoni.Gencat).