Torre Morgadès – Folgueroles / Osona

torre-morgades-folgueroles-080705_503

torre-morgades-folgueroles-080705_510

Situació: Al municipi de Folgueroles (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Restaurada recentment, es veu en bon estat. No es pot dir el mateix de l’edificació que l’envolta, que està força abandonada. Dins d’una propietat privada. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 05/7/2008.

Hi ha diferents maneres d’arribar-hi. L’itinerari que hem fet, és el següent:

Procedents de Calldetenes i circulant per la carretera N-141d en direcció a Folgueroles (localitat natal d'en Jacint Verdaguer), molt poc abans d’entrar a aquesta darrera població, trobem  una rotonda, (41 56 09.85 02 18 36.71) que accedeix al Polígon Industrial Folgueroles i on girem a l’esquerra.

Tot seguit tornem a girar pel primer carrer a mà esquerra (Al mapa de Google veiem que es la confluència amb el carrer Vell de Vic) i ens trobarem circulant per una carretera sense asfaltar que seguirem sempre recte. Durant el proper recorregut veurem un parell de cartells de senderisme, de color verd, que ens confirmaran que anem en la bona direcció.

Creuarem per sobre la carretera C-25 per un pont. A continuació girarem a la dreta primer, i a l’esquerra després. Davant nostre, en mig dels camps que ens envolten, ja veurem la torre, on hi arribarem en molt poca estona i podrem aparcar el cotxe en un costat del mateix camí por on hi hem arribat.

Com es veu en el mapa de l’itinerari, hem fet una mica de volta, per una banda perquè veníem de Calldetenes, on hem intentat localitzar una altra edificació i per un altre costat, tampoc teníem massa clar una altra manera d’arribar-hi. Ara, una vegada localitzada, el possible visitant interessat en veure aquesta torre, pot fer-se un itinerari a la seva mida.

“ Descripció

Segle XVI. Torre de defensa quadrada annexa a un mas. Edifici civil. Masia de planta rectangular, coberta a dues aigües, amb el carener paral·lel a la façana, orientada a llevant. A la part dreta conserva una torre adossada al mas. És coberta a quatre vessants i a sota de la teulada presenta uns arcs construïts amb totxo cuit, que possiblement són els antics merlets tapiats. L'interior està gairebé enrunat. El portal d'entrada conserva un escut en estat de descomposició on encara es poden endevinar dos lleons. Hi ha un portal exterior que tanca la lliça junt amb la masia i les seves dependències. Val a dir que hi ha molts afegitons. Materials constructius: pedra, calç, totxo cuit i alguna part de tàpia.

Notícies històriques

Aquest mas conserva una de les poques torres de defensa de la comarca, datada vers el segle XV. A pocs metres hi ha la font del Desmai, el lloc on el poeta Jacint Verdaguer es reunia amb els seus companys de l'esbart de Vic, on cultivaven l'esperit de la Renaixença. Aquesta font era dels mateixos propietaris de la Torre de Morgades i l'any 1970 fou cedida al patronat d'estudis Ausonencs.”