Torre Ginebrell – Castell de Mur / Pallars Jussà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del poble de Vilamolat de Mur, entitat de població del municipi de Castell de Mur (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurada. Senzilleta. Lliurament accessible. Aparcament al voral de la carretera.

Aprofitant la visita al castell de Mur, ens hem acostat a veure aquesta petita torre.

Quan ja estem a punt d’arribar al castell de Mur, a la dreta veurem l’inici d’una carretereta asfaltada,  amb un indicador assenyalant per anar, entre altres a Vilamolat i Fígols (situada aquesta darrera població a uns 10,5 km.).

Circulant per aquesta molt poc concorreguda carretera, localitzarem l'edificació que busquem dalt d’un petit marge, a l'esquerra del camí, i presidida per una senyera.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

La torre medieval de Ginebrell fou construïda al segle XII.

Formava part de la línia de defensiva del mateix castell de Mur.

La seva situació estrètigica li permetia donar avís en cas d'atac a les poblacions de Vilamolat, el Meüll i Figols; a més de servir de punt de connexió directa entre el castell de Mur i la torre de Montllobat.

També es podia comunicar amb les torres de Puigcercós i Claret i els castells de Llordà i Orcau.

Durant el segle XV, part dels carreus de la torre van ser reaprofitats per una important casa de pagès relacionada amb la baronia de Claret.

El soterrani també van sofrir una mutilació, la part de la torre que quedava a l'interior del mas va ser desfeta.

S'ha conservat una espitllera i una finestra que ens recorda que no gaire lluny hi ha la torre d'Erbull.

A l'any 2005 l'Ajuntament de castell de Mur, després de la cessió de la torre per casa Carrió d'Estorm, va fer una actuació de consolidació d'urgència.

• Si després de la visita, continuem l'itinerari en sentit Fígols, i una vegada arribats a la carretera C-1311,  girem a l'esquerra, tindrem l'oportunitat d’acostar-nos al proper coll de Montllobar (1080 m), on a la vora hi ha les restes del castell de Montllobar. (Veure el corresponent itinerari d’aquesta edificació) amb una de les vistes més impressionants i extenses del Pallars (Si les circumstàncies meteorològiques ho permeten ...)

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.