Torre des moros – Tossa de Mar / Selva

torre-des-moros-tossa-100204_702bisblog

torre-des-moros-tossa-100204_709bisblog

Situació: A la localitat de Tossa de Mar (La Selva) – Gironès.

Època: Segle XVI – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No consta – (Patrimoni.Gencat)

Estat: Restaurada l’any 1997. La porta d’accés a l’interior està tancada. Boniques vistes sobre la vila vella de Tossa de Mar.

torre-des-moros-tossa-100204_707bis

Altres noms: Torre de Tarull / Torre de Can Magí – (Patrimoni.Gencat)

Un dels itineraris possibles, podria ser el següent:

Dins de Tossa de Mar, iniciem el recorregut al carrer Avinguda del Pelegrí (41 43 15 02 55 43). A la dreta hi ha l’oficina d’informació, a l’esquerra la Policia Local. Passem per davant ( deixant-les a la dreta) de les restes d’una vil·la romana.

Al final de l’avinguda girem a mà dreta cap al carrer La Guàrdia. (Hi ha uns cartells informatius: Hotel Tarull i Neptuno). Al final del carrer, tornem a girar a mà dreta i ens trobarem circulant pel carrer Tarull.

Veurem ja un cartell indicatiu de la torre. Seguirem tot recte fins arribar a un lloc on la carretera es bifurca. Cap a l’esquerra s’acaba ben aviat l’asfalt i continua per una pista de muntanya. Nosaltres hem de girar cap a la dreta, on també abandonem l’asfalt per dirigir-nos cap a uns molt propers dipòsits d’obra (Sorea).

Aparcarem en una petita placeta que hi ha al davant (41 43 07.14 02 55 36.84). La torre ja és perfectament visible a sobre mateix dels dipòsits.

Localització: N 41 43 08 E  02 55 38 – Altitud: 62 m.

Altres:

“ Torre rodona de vigilància de la costa, de la qual es conserven dos pisos, amb una entrada elevada, i dos nivells d'espitlleres.

Fins fa ben poc es trobava gairebé en ruïnes, però s'ha restaurat fa poc. S'han aixecat i consolidat les parets, se li ha posat una coberta, se li han afegit 4 barbacanes artificials de totxo i s'han tancat porta i finestres, de manera que l'accés a l'interior queda restringit.”

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Es tracta d'un petit edifici de planta circular i de dos plantes situat sobre les penyes més altes del puig de Can Magí.

És fet de pedra, sobre d'un petit terraplè, i arrebossat. Consta d'una entrada elevada i dos nivells d'espitlleres, obertures petites i quatre barbacanes i una terrassa al pis superior. Les seves mides aproximades són de 8 metres d'alçada per 6 d'amplada.

Se'n diferencien dos nivells. El primer, a més de la porta, conté dotze obertures d'espitllera marcades a l'exterior amb tres peces ceràmiques. Dues marquen l'escletxa i la tercera fa de dintell.

L'altre nivell té quatre obertures grans que estaven emmarcades per peces ceràmiques que sobresortien, actualment restaurades. Aquestes obertures feien possiblement la funció de balcons per permetre al vigilant una millor visibilitat.

Originalment, tant l'interior com l'exterior estava arrebossat. La porta d'entrada estava al primer pis i aquest estava dotat d'un empostissat de fusta, espitlleres i barbacanes amb llindes de fusta.

Notícies històriques

La seva construcció es remunta al segle XVI, arran de repetides incursions de la pirateria del Mediterrani. Possiblement fou construïda en època del rei Felip II (1527-1598), ja que va expedir un decret reial en motiu d'augmentar la construcció de torres de guaita contra la pirateria.

Generalment aquest tipus de torres es podien comunicar entre elles, com és el cas de la torre del far de la Vila Vella, la torre d'Agulla Pola o les restes de Gora Gitano.

Aquesta torre vigilava el pla on s'estén la Tossa moderna i els camins que, a través dels boscos, condueixen a les cales on solien desembarcar els sarraïns.

La torre fou abandonada a finals del segle XVIII. Cap a finals del segle XIX el mal temps i un llamp van esberlar-la pel costat de ponent i s'anà enrunant fins que fou restaurada el 1997.

Aquesta restauració ha recuperat i consolidat la torre i ha reconstruït les barbacanes. S'han aixecat i consolidat les parets, se li ha posat coberta, s'han fet accessos metàl·lics, s'ha il·luminat i s'ha restringit el seu accés interior.”

Racons i detalls de Tossa de Mar:

Selva : Veure en un mapa més gran.