Torre d’en Pega – Riells i Viabrea / Selva

F O T O S

Les fotografies següents s'han obtingut passant l'objectiu de la màquina de fotografiar entre mig del filat de la porta d'entrada a la finca.

Situació: En terrenys de Riells i Viabrea, municipi de la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. Restes situades dins d'una propietat privada, no són accessibles lliurament. A penes es veuen quatre pedres des del carrer.

Altres noms: Torre de Can Pega, Castell de Riells - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 09/09/2016:

Carretera GIV-5521 - (Breda / Riells). P.K. nº 2 – 41 45 49.1 02 32 12.7 En aquest lloc veiem la porta d'entrada al terreny on està edificada aquesta construcció. Des d'aquí hem obtingut les mínimes vistes que publiquem en aquesta pàgina.

“ Descripció

Es troba a l'extrem dels camps del mas de can Pega, a uns 150 metres de la casa i molt a prop de la carretera i a 275 metres d'altitud. Està situat a 3 km del Castell de Montsoriu.

La Torre d’en Pega es pot datar del segle XII o XIII i formava part del sistema defensiu del castell de Montsoriu, juntament amb la Torre de les Bruixes, la Torre de la Mora, la Torre de Grions, la Torre de Vilarmau i la Torre de Montfort.

Era una torre de base quadrada d'uns 20 metres de costat. La superfície edificada era d'uns 400 metres quadrats. Els murs feien poc més d'1 metre de gruix.

Originalment era de planta baixa i dos pisos superiors.

Actualment en resta la cara de llevant i la nord amb uns 15 metres de llargada per 6 d'alçada. Encara avui s'observen en els dos pisos inferiors un seguit d'espitlleres de 80 x 40 cm, separades entre si poc més d'1 metre.

Els murs són formats per carreus poc treballats però formant filades ordenades units amb argamassa.

Notícies històriques

L'any 1038 en l'acta de fundació de del monestir de Sant Salvador de Breda es cita l'alou de Busquets, que és l'actual Torre d’en Pega que va prendre el nom de la masia propera de can Pega.

El 1265 Guerau de Cabrera cobra drets d'alberga per la Torre de Can Pega. L'any 1334 es ven un terreny que és part de les propietats de la casa forta de Busquets. El venedor i signant del document és el vescomte de Cabrera, Bernat II.

El 1899 Artur Osona en fa una descripció on consta que quedaven les quatre parets.

L’any 1954 ja només en quedaven tres i actualment en resten dues.

Sembla ser que les seves pedres podrien haver estat utilitzades en la reconstrucció de l’absis de l’església de Sant Martí de Riells, que es va fer al segle XVII.”