Torre de’n Morralla – Alcanar / Montsià

torre-den-morralla-080208_509bisblog

Situació: Al terme municipal d'Alcanar (El Montsià ) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurada. És de propietat privada. No és accessible lliurament, doncs és dins d’un tancat, tot i que és perfectament visible exteriorment.

Accés - Visitada el 08/02/2008:

Procedents de la població d'Alcanar, i circulant per la carretera N-340, en sentit nord - Amposta, entre els PK 1064 i 1065 d’aquesta carretera, a l'esquerra, hi veurem un establiment comercial de venda de vehicles anomenat Autoimportación J. García.

Aquí hi neix una carretereta (40 34 17 0 32 33), que al poc s'anomena “camí del castell”,  que sortint pel cantó dret d'aquest concessionari, ens conduirà en molt poca estona, i sense dificultat al davant mateix de l'edificació que busquem, on aparcarem còmodament en una placeta.

Altres: Bonica edificació. L'anònim guia, que viu als voltants, i que ens ha orientat per localitzar-la, ens ha dit que a la zona, és coneguda com “lo castell”. Sembla ser que es pot llogar.

A molt poca distància – es visible des d’aquí – hi ha les restes malmeses de la torre d’en Calvo, també coneguda com torre d’en Gimeno.

Un considerable brogit, procedent d’una fàbrica de ciment que hi ha a prop, fa que no sigui gaire idíl·lica l'estada.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació.

"Descripció

Torre de defensa aïllada molt refeta, aprofitant però l'estructura i gran part de la construcció primitiva.

A la torre inicial, se n'hi va afegir una altra a la dreta (N).

L'estat de conservació és bo, si tenim en compte però que les obres que s'hi han fet no han respectat gaire la torre inicial.

El cos primitiu conserva encara una volta de canó a la planta baixa.

L'entrada original, a la banda de mar (SE), és formada per una llinda d'una amplada molt considerable, més a munt de la qual hi ha un matacà.

Al mur SW hi ha mènsules d'un altre matacà desaparegut.

Els merlets són tots refets.

És situada a l'alçada del Km 155'5 de la N-340, a la banda del Montsià.

Notícies històriques

Aquesta torre i la torre d'en Calbo, a uns 100 m, són a l'extrem sud de la línia fortificada dels Alfacs.

Les pròximes instal·lacions militars ja són les d'Alcanar.

Aquestes dues torres es podrien identificar amb la de Puigmoltó construïda el 1390 per protegir el camí del monestir de la Ràpita i avui no localitzada, o amb la torre Prima coneguda per la cartografia."

Montsià : Veure en un mapa més gran.