Torre d’en Dolça – Vila-seca / Tarragonès

Situació: A les afores de Vila-seca, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament. Fàcil aparcament.

Al bell mig del Parc de la torre d’en Dolça, a les afores de Vila-Seca.

Sortint de Vila-Seca des de la plaça de Ramon Muntaner, en direcció a La Pineda, i circulant per la carretera TV-3148, entre els PK 2-3 d’aquesta carretera, trobarem a la dreta un trencall ( 41 05 53 01 10 02) per on seguirem, de moment per una carretera asfaltada, i després, a uns cinquanta metres a mà dreta, girarem per continuar per una carretera sense asfaltar.

A continuació hem trobat a mà esquerra una porta de ferro oberta ( 41 06 02 01 09 49), on un cartell ens informa que és la entrada a un abocador (?).

Després de traspassar aquesta porta, de manera intuïtiva ens dirigirem en direcció a la torre (hi ha diversos camins), que ja és perfectament visible, i on podrem aparcar a la seva vora.

Segons ens ha informat un amable treballador municipal que hi havia en aquest parc, i que ens ha instruït en la recerca, tot el terreny dels voltants de la torre, (que tot s’ha de dir, és una considerable extensió de terreny) es transformarà molt properament en un modern i enjardinat  parc.

El dia de la visita hi ha bastant gent treballant-hi, raó per la que creiem que la manera de moure’s per aquest espai en un futur molt proper canviarà radicalment de com ha estat en el dia de la nostra visita, però en qualsevol cas, promet convertir-se en una magnífica instal·lació.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Situada a la Pineda. De planta quadrangular. Segle XVI. En estat ruïnós. Formava un quadrat quasi perfecte de 10 x 11 m. La paret tenia 90 cm de gruix. Les runes han aixecat a l'interior el nivell de la terra, però encara es pot veure el començament d'un arc que tallava de manera transversal l'espai interior per recolzar el sostre a la planta baixa.

Aquí, sobre una porta d'obertura bastant gran, hi ha un arc de mig punt rebaixat per dins. Encara hi ha restes del forrellat i de la fusta de la porta.

El primer pis era la planta noble i allí hi ha dues finestres d'arc fals, senzill. "De les torres i masies disseminades pel terme vila-secà es destaquen la 'torre d'en dolça', erigida cap a finals del segle XVI i que encara conserva restes importants de murs així com un portal adovellat" (Gran Geografia Comarcal de Catalunya)

Notícies històriques

Situada a la vora de la cantera d'en Dolça, de la qual va extreure la Mitra la pedra per a la construcció de la Catedral de Tarragona.

R. Farriol atribueix la data de construcció de la torre cap a finals del segle XVI, encara que això és difícil de provar per falta de documentació específica.

Està edificada en plena garriga, a la vora d'un camp d'escombraries.

És sens dubte, la torre més important del terme. Pel mar arribaven sovint atacs del pirates i corsaris al litoral proper a Tarragona. Tota la costa hagué de fortificar-se i, en especial en aquest sector, foren repetides les falconades marítimes.

Altrament, la banda de Cambrils i Vila-seca sofrí durament en temps la Guerra dels Segadors.

Una sèrie de torres, de guaita o defensa, fou la conseqüència de les malvestats.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau invitar-vos a visitar una altra pàgina web de Pat.mapa.
  • Una mica més d’informació. A la pàgina web de la Diputació de Tarragona, es diu (Gener 2013):

“ Els darrers anys s'hi han dut a terme treballs de documentació arqueològica i de restauració, i com explica el propi Ajuntament:

"La torre està integrada dins del parc natural de 369.000 m2. que porta el seu nom. La seva restauració ha consistit en la consolidació dels murs de maçoneria existents, tancament perimetral amb fàbrica de totxo de color terrós adient amb els murs antics, formació de la teulada amb estructura de fusta i un sostre entremig i una escala metàl·lica d'accés a la planta alta."”

En aquesta mateixa pàgina, es diu que aquesta edificació és de “Titularitat: pública”.

També es diu: Condicions de visita: Exterior, interior en dates com la festa major: consultar l'Ajuntament.”

Dins del terme municipal de Vila-seca, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.