Torre dels Joiells – Els Plans de Sió / Segarra

F O T O S

Vistes des del Canós: A la llunyania, a l'esquerra el castell de l'Aranyó, a la dreta el castell de Montcortès.

I T I N E R A R I

Situació: a tocar de les primeres cases de El Canós, entitat de població del municipi dels Plans de Sió (La Segarra) – Lleida.

Època: Ho desconeixem.

Protecció: A la pàgina web de Patrimoni.Gencat, (Desembre 2012), es diu que aquesta edificació gaudeix d'una protecció  BCIN.

Estat: Malmès, sols resten en peus les parets exteriors. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 17/12/2012:

Accessible per diferents itineraris, segons procedència del viatger, o en qualsevol altre cas, us podem oferir les coordenades (41 41 17.75 01 12 29.33) del lloc de la carretera situat al davant mateix de l’edificació, que hem extret a casa, del Google Maps, i que una vegada introduïdes al navegador del nostre cotxe, ens han situat sense el més mínim dubte, al davant mateix d’aquestes pedres.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

Torre quadrada.”

Com podreu observar, la informació és ben minsa ...  Afegim-hi altres dades que apareixen a la mateixa pàgina: Utilització Torres de defensa”

• A Wikipedia – Llista de monument dels Plans de Sió – Canós, hi apareix ressenyada.

Fora del poble hi ha l'anomenada torre dels Joiells, de tàpia, d'estructura quadrada.”

Llevat d'aquestes mínimes dades, hem estat incapaços de trobar cap més informació sobre aquesta edificació. Per no saber, no sabem ni l’edat, tot i que intuïm que és d’època medieval, i modificada en èpoques posteriors (A la llinda de la porta, hi ha una data: 1916).

Per altra banda, ni hi hem entrat, doncs calia trepitjar els terrenys dels voltants i del davant, que estaven sembrats recentment i no ho hem considerat oportú.

També, pel que hem vist, ens declarem incapaços de reconèixer si es tracta de les restes d’una torre, d’una casa forta o fins i tot d’una masia ...

A la nostra pàgina, la classifiquem con a Torre, sense tenir gaire clara aquesta catalogació.