Torre del Prior – Tortosa / Baix Ebre

torre-del-prior-tortosa-080302_514bisblog

I T I N E R A R I

Situació: A la vora del Raval de Jesús, entitat municipal descentralitzada de Tortosa (Baix Ebre) – Tarragona.

Època: Segle XIV - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. Forma part dels cos d’una masia. Visible exteriorment. Desconeixem si és visitable. Còmode aparcament als voltants.

Altres noms: També s'anomena Torre d’en Pinyol - Generalitat de Catalunya*

Accés - Visitada el 02/03/2008:

Procedents de Tortosa i circulant per la carretera C-12, en sentit Xerta, entre els PK 20-21, a la dreta, ja és visible la torre. Prenem una desviació (40 50 18 00 30 51), i en un curt recorregut d'uns dos-cents metres, ens plantem davant mateix de l'edificació.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - Abril 2020:

Torre de defensa i vigilància de planta quadrada amb corsera i merlets.

L'edificació està situada dins d'un grup d'edificis que conformen una explotació agrària, sortint de Jesús cap a Gandesa (Xerta) per la carretera Nacional.

La torre es presenta per tres dels seus costats com a centre al que s'afegeixen les altres edificacions (de diferents tipus i mesures, i evidentment posteriors en el temps).

La sobrietat dels seus murs de maçoneria -pràcticament sense cap obertura- es veu alleugerida pel tractament donat a les seves cantonades, amb pedres cantoneres de proporcions més grans i perfils regulars.

El més destacable de l'edificació és el seu conjunt de merlets que envoltant tota la part superior i descansen sobre permòdols.

Aquests es conserven en la seva major part en bon estat, així com la resta de l'edificació.

Notícies històriques

R. Miravall diu sobre aquesta: "Està obrada sobre unes bases que es tenen per romanes i sembla que des d'aquestes fins a les d'en Corder s'alçà un dia una gran ciutat, possiblement la Hibera de Polibi".

Baix Ebre : Veure en un mapa més gran.