Torre del Port – Cambrils / Baix Camp

torre-del-port-cambrils-081218_516

Situació: Dins de la localitat de Cambrils (Baix Camp) – Tarragona.

Època: Segle XVII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció - BCIN- Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurada a partir de l'any 1995. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Recentment recuperada per l'Ajuntament de Cambrils, forma part de la xarxa d'edificis del Museu d’història de Cambrils.

Altres noms: Torre del Barri de la Marina i/o Torre dels moros.

Situada al Passeig Marítim d’aquesta població, davant del port (Passeig Miramar nº 32).

Localització: N 41 03 55.28 E 01 03 36.22 – Altitud: nivell del moll.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,*ens complau extreure la següent informació - Juny 2020:

Torre de planta circular, amb la part inferior atalussada.

Obra de paredat amb reforços de carreus de soldó en la part baixa.

Té uns 10 m. de diàmetre i uns 12 m. d'alçada.

La part superior ha estat molt transformada, fins a tenir la seva configuració actual, imitant un far, construïda amb maons.

Interior bastant transformat, serveix d'habitatge i magatzem.

A mitja alçada, en la part que dóna al port, modernament s'obrí una finestra-balcó.

Abans de 1940 estava emmerletada en la part superior.

Notícies històriques

Degut a la inseguretat de la costa, l'ajuntament o Consell de Cambrils acordà, el dia 6 d'abril de 1663, llogar dos homes per a vigilar l'areny que va des de la punta de l'Esquirol fins a la Lllosa, "per lo perill dels moros que ja".

El 30 de desembre de l'any següent, s'acordà construir una torre al barri de pescadors, en la qual hi treballaren tots els veïns per torn, imposant-se a més, el tribut d'un ral per cent a cada barca o "llaut", tan de Cambrils com foraster, fós de pesca com de tràfec, que arribés a la platja, amb una pena de 10 rals en cas d'incompliment.

Més endavant, el canonge de Barcelona, Andreu Foix, fou autoritzat per a rebre en nom del Consell una peca d'artilleria per a la seva defensa.

L'any 1894, i a causa de la llei de desmonetització, la torre fou incloïda en la venda de bens de l'estat, amb el numero de registre 1643, subhastant-se el 10 d'agost, adquirint-la Josep Ribot, de Barcelona, segons l'escriptura donada el 22 de setembre a Tarragona.

L'any 1887 foren enderrocades unes escales d'obra que comunicaven amb la porta, situada a la part superior, mitjançant un pont llevadís.

El senyor Ribot portà a terme obres de restauració a la part superior abans d'acabar el segle, però l'any 1945 s'hi afegí un cos superior concèntric, cobert amb teulada.

L'Ajuntament de Cambrils adquirí la torre l'any 1993 i a partir de 1995 s'han dut a terme diverses obres de rehabilitació.

Edificacions properes: Al terme municipal de Cambrils es pot visitar un bon nombre d'edificacions:

1. Castell de Vilafortuny