Torre del Petrol – La Riba / Alt Camp

És una edificació del segle XIX. És una construcció d’època carlina.

F O T O S

Així veiem el nostre objectiu a l'inici del recorregut: una minúscula edificació dalt de la muntanya.

torre-del-petrol-090425_507

Comencem el camí a peu.

torre-del-petrol-090425_522

Durant el recorregut veurem algunes indicacions

torre-del-petrol-090425_520

Fins i tot un bon grapat de fites estratègicament situades en el lloc oportú.

torre-del-petrol-090425_523

El que ara controla la torre: el pas dels veloços combois de l'A.V.E.

torre-del-petrol-090425_529

A mig camí veiem així el nostre objectiu.

torre-del-petrol-090425_550

Finalment arribem a la torre.

torre-del-petrol-090425_547

torre-del-petrol-090425_556

Des d'aquí dalt, les vistes són espléndides.

Situació: Dalt d’un turó anomenat Puig Cabré, al terme municipal de La Riba (Alt Camp) – Tarragona.

Època: Segle XIX - (Patrimoni.Gencat).

NOVETAT – Octubre 2013: El senyor Emilio Borque, delegat a Tarragona de la Asociación de amigos del telégrafo de España, en relació amb l'edificació coneguda amb el nom de Fort fuseller de Ferriols ens facilita la següent informació :

“Se trata de una torre del ramal a Gandesa de la línea principal de telegrafia óptica que recorría la parte baja del Ebro, que se construyó en 1875 por orden del General Salamanca, militar que dió mucha  importancia  a las comunicaciones en su lucha contra los carlistas.

Es un personaje muy interesante pero poco estudiado.

I al fil d'aquesta informació, afegeix,

Además de esta línea del Ebro, mandó construir un año antes una red que comunicaba Tarragona con el resto de la provincia. Entre las construcciones realizadas, está el fortín de Colldejou y la torre d’en Petrol.”

Agraïm molt sincerament aquesta informació.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. No s'hi pot entrar fàcilment, doncs no té cap porta d'entrada a nivell de terra. Hom creu que en aquest lloc havia estat edificat el castell de La Riba.

Accés - Visitada el 25/04/2009:

Procedents de Montblanc, i circulant per la carretera C-14, a l'arribar a la població de La Riba, hem girat a mà esquerra, entrant al carrer La Ràpita, on hem aparcat el cotxe (Veure mapa GOOGLE).

Aquí mateix s'inicia el nostre itinerari, al nº 2 d'aquest carrer, on hi ha ( N 41 18 56 E 01 10 50) un pal amb un cartell informatiu: Puig Cabré / Picamoixons.

Des d’aquí ens hem de dirigir en direcció amunt, per unes escales, cap a un immoble de color taronja.

A partir d’ara el camí ja és perfectament identificable tota l’estona.

Durant el recorregut, en el moment oportú, apareixen cartells informatius,  assenyalant la direcció que cal seguir. Pel camí també trobarem un bon munt de fites.

Finalment arribem al cim del turó anomenat Puig Cabré on trobarem les restes d’aquesta edificació. La duració de la caminada ha estat d’una hora aproximadament.

• Val a dir que ha estat una excursió amb unes vistes magnífiques de l'Alt Camp.

LocalitzacióN 41 18 54 E 01 11 28. Altitud: 525 metres.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

" Descripció

La torre del Petrol es troba situada al cim de El Puig Cabrer, a 525 metres sobre el nivell del mar.

Es tracta d'una torre de guaita de forma cilíndrica feta amb pedra.

Aquesta torre va ser construïda al segle passat durant la segona guerra carlina.

Va ordenar la seva construcció el comandant de La Riba, D. Manuel Orozco, qui es trobava en aquesta plaça per tal de combatre els carlins dirigits pel Nen de Prades.

La seva situació estratègica, responia a la necessitat de defensar el pas natural de comunicació entre el Camp de Tarragona i la Conca de Barberà.

La torre tenia dues funcions i durant el dia servia com a torre de guaita i a la nit, com a torre de senyals òptiques.

El nom "del Petrol", li ve donat per la fama de bevedor que tenia D. Manuel Orozco, qui a l'hora de demanar aiguardent ho feia amb el nom de "petroli".

Un llamp va esberlar-la en temps de la guerra carlina i s'ha mantingut en aquest estat fins l'actualitat.

Aquesta torre segurament es troba al lloc on hi havia l'antic castell de la Riba, documentat l'any 1176.

Mostra Alt Camp en un mapa més gran