Torre del Papiol – L’Arboç / Baix Penedès

Situació: A l'Arboç, vila i municipi de la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

Època: Època medieval - Documentat des del Segle XIV - (1304) - Generalitat de Catalunya*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya*

Estat: Sobreviu només mitja torre, adossada a una masia. Mostra unes filades de pedres amb forma d’ "opus spicatum”. Lliurament accessible. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 28/04/2007:

Hem iniciat l'itinerari a L'Arboç, a la confluència (41 16 15.10 01 36 13.09) dels carrers de Boleda i Camí de Papiol, continuant per la prolongació d’aquesta darrer, per un vial que a Gogle Maps s'identifica com a Camí de Papiol a Banyeres del Penedès.

Circulant sempre recte, obviant intuïtivament petites desviacions, arribarem al nostre objectiu. Veurem un cartell que diu “Masia Papiol”.

Aparcarem al costat d’una reixa d’entrada al pati de la masia. A la dreta hi ha un hort. Al fons hi ha una esglesieta. A l'esquerra hi ha la torre. Pot ajudar a localitzar-la la busca dels dos xiprers

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Torre de planta oblonga amb angles arrodonits, més ampla en la part inferior que en la superior, de la qual només se'n conserva la part meridional.

Està realitzada amb pedres, calç de muntanya i sorra, i presenta restes d'opus spicatum.

Les parets tenen un gruix de 1,20 m.

Cal ressaltar que no té fonaments i es construïda sobre argila.

Té annex un mas.

Fortificació. Documentada el 1304.

Antigament, la torre tenia dos pisos, a l'inferior presentava una porta (avui tapiada) i al superior, una finestra i unes espitlleres.

La torre resistí fins el 1958, any en el qual unes pluges l'enderrocaren parcialment.

En el 1173 Bernat de Papiol cedeix el seu castell, el d'Albinyana i el de Roda al monestir de Santes Creus.

En el 1671 era de Federic Desbosc i de Sant Vicenç.

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.