Torre del moro III – Alcanar / Montsià

torre-del-moro-iii-alcanar-080208_525

torre-del-moro-iii-alcanar-080208_522

Vistes des de la torre.

Situació: Al terme municipal d'Alcanar (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Reformada. Sembla ser de propietat privada, tot i que el terreny on està ubicada, no està tancat.  Una bonica porta, barra l'accés a l'interior. Visible exteriorment, es pot fer un complert recorregut de circumval·lació al seu voltant.

Altres noms: També coneguda per torre de n'Urbano

Accés - Visitada el 08/02/2008.

Procedents d'Amposta, i circulant per la carretera N-340, en sentit sud - Alcanar, entre els PK 1071 i 1070, a la dreta, hi ha un trencall, sense cap tipus d'indicació, situat exactament a les coordenades N 40 36 58.01 E 0 34 13.00,que permet l'accés a un petit camí asfaltat (Camí dels bandolers).

La torre ja és visible, a dalt a la dreta, a molt poca distància. Tres cents metres després hem abandonat l'asfalt i ens hem dirigit intuïtivament cap a la torre, per un camí de terra. Quasi al davant, hem aparcat on hem pogut. Després, a peu hem arribat a l'edificació en cinc minuts.

• Nota: La circulació en aquest tram de carretera es força intensa. Vehicles de gran tonatge circulen a gran velocitat. Donat que el visitant no sap exactament on ha de girar per agafar el trencall, cal extremar les precaucions per tal de no ser atropellat pels vehicles del darrera.

Altres: Tant aquesta torre com les del moro I i la del moro II, es localitzen entres els PK 1070 i 1071 de la N-340, a banda i banda de la carretera.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Torre fortificada, a ponent de l'antic camí del Bandoler.

És de planta quadrada i té murs de maçoneria fins a l'altura del primer pis, amb angles de carreus de pedra picada.

La porta està situada en el mur que dóna al mar, a la part dreta connectant amb l'angle del mur, en forma d'arcada ben adovellada.

Té dues finestres, espitlleres en el mur frontal i en el que mira al Montsià, i diverses obertures posteriors (més modernes).

En el cim, tres matacans, tots sobre dues mènsules.

La part superior de la torre està molt malmesa, sense cap resta de merlets.

A l'interior es conservava a la planta el sostre original, de volta de mig punt de maçoneria arrebossada, amb una obertura per a accedir al primer pis.

Aquest, cobert amb sostre pla de cabirons de fusta amb rajoles a sobre, aparentment, més vell que els de les altres dues torres del moro.

"Notícies històriques

Forma part del grup conegut com a "torres del moro", dintre el conjunt de fortificacions de la línia dels Alfacs ("Torres dels Alfacs").

Sembla que es van aixecar en el darrer quart del s.XVI, en intensificar-se els atacs a la costa tortosina del pirates turcs i àrabs doble missió de defensa i vigilància.

Encarregada de la seva construcció i manteniment era la ciutat de Tortosa, ajudada per la corona espanyola.

Tortosa pagava els salaris als guardes, preocupant-se dels abastaments militars i de la conservació de l'obra.

El responsable de cada fortificació era el guaita o cap de guaites.

A més de la línia dels Alfacs, que es continuava fins a Amposta, Tortosa mantenia també les línies litorals de la Candela fins al Coll de Balaguer i la de l'Ebre, des de l'Assut fins a Amposta, a més de diferents vies interiors, amb les quals la defensa assegurava la defensa del territori.

Montsià : Veure en un mapa més gran.