Torre del moro II – Alcanar / Montsià

torre-del-moro-ii-alcanar-080208_508

Situació: Al terme municipal d'Alcanar (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Reformada. Sembla ser de propietat particular, tot i que el terreny on està ubicada, no està tancat.  Una porta, de ferro, barra l'accés a l'interior.

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Altres noms: També és coneguda com a torre d'en Pasqualet o d'en Pascualot.

Accés - Visitada el 08/02/2008.

Procedents d'Amposta, i circulant per la carretera N-340, en sentit sud - Alcanar, entre els PK. 1071 i 1070, a la dreta, hi ha un trencall, sense cap tipus d'indicació, (40 37 01.16 0 34 15.81) , que permet l'accés a un petit camí sense asfaltar.

La torre ja és visible, a dalt a la dreta, a molt poca distància. Hem aparcat on hem pogut, aquí mateix. Després, a peu, per un corriol poc transitat, hem arribat a l'edificació en menys de cinc minuts.

• Nota: La circulació en aquest tram de carretera es força intensa. Vehicles de gran tonatge circulen a gran velocitat. Donat que el visitant no sap exactament on ha de girar per agafar el camí de terra, cal extremar les precaucions per tal de no ser atropellat pels vehicles del darrere.

Altres: Enganxat a la torre, davant mateix de la porta d’entrada, hi ha un porxo amb una vidriera sense vidres, i amb una gran taula de pedra a l'interior.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Torre de base quadrangular, de pedra de cantera i de carreus ben tallats als angles.

La porta és allindada, tant la llinda i els brancals com tot el marc de la finestra situada més amunt són de pedra picada.

Damunt de la porta s'endevina un arc carpanell de pedra sense treballar, que fa d'arc de descàrrega.

Damunt de la porta, al cim d'aquesta façana, hi ha un matacà sobre dues mènsules.

La planta baixa és coberta amb volta de canó, s'hi veuen senyals d'un encofrat molt regular.

En un angle hi ha una trapa petita per accedir al pis superior, el paviment del qual fa esquena d'ase, seguint la volta.

La coberta ha estat molt modificada. Per fer la teulada més pendent (a una vessant) per facilitar la sortida d'aigües, es va enderrocar part del mur superior de la façana.

S'hi ha afegit un rafal (porxo) modern, que cap al 1990 va ser tancat.

Notícies històriques

Forma part del grup conegut en el s.XVI com a "Torres dels Alfacs", aixecades com a línia de protecció del litoral marítim que va de Sant Carles de la Ràpita a Alcanar.

No es coneixen els primitius topònims particulars de cada torre.

Hom pensa que el grup es va presentar com un conjunt fortificat més que com a torres aïllades, per evitar l'impacte que provoca una torre aïllada en un lloc despoblat, desconeguda de la majoria i amb tendència a donar- li poca importància.

Sembla que foren bastides en el darrer quart del s.XVI, en intensificar-se els atacs de pirates turcs i àrabs, amb la doble missió de defensa i de vigilància.

Cal relacionar-les doncs amb la fortificació d'Alcanar.

La seva construcció i manteniment anava a càrrec de Tortosa, amb la col·laboració del País Valencià i la monarquia espanyola.

L'eix al voltant del qual s'organitzaven totes aquelles torres era el camí del Bandoler.

Tant aquesta torre com les del moro I i la del moro III es localitzen entres els PK 1070 i 1071 de la N-340, a banda i banda de la carretera.

Montsià : Veure en un mapa més gran./small>