Torre del moro I – Sant Carles de la Ràpita / Montsià

torre-del-moro-i-sant-carles-080208_509

torre-del-moro-i-sant-carles-080208_503bisblog

Situació: Al poble de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. Dins d’una finca de propietat privada, no és accessible lliurament, tot i que es veu perfectament des del carrer.

Altres noms: Torre de Camín.

Accés - Visitada el 08/02/2008:

Procedents d'Alcanar i circulant per la carretera N-340, en sentit nord - Tarragona, entre els PK. 1070 i 1071, hi ha un trencall a la dreta 40 36 58.42 0 34 14.29 per on ens cal deixar la carretera. Després seguint tot recte, arribarem aviat a trobar la torre a la nostra dreta.

De totes maneres també és senzill accedir-hi des de dins mateix del poble de Sant Carles (veure mapa).

Altres: Tant aquesta torre com les del moro II i del moro III, es localitzen entre els PK 1070 i 1071 de la N-340, a banda i banda de la carretera.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2020:
  • "Descripció

De planta rectangular, els murs són de maçoneria amb carreus de pedra picada en els angles (hi ha sectors arrebossats posteriorment).

La base és atalussada.

La porta, en forma d'arcada adovellada, està situada en el mur que mira a mar.

Es conserven dos matacans,un decapitat protegint la porta i l'altre al mur que mira a Alcanar.

Té espitlleres en el mur frontal i dorsal, i dues finestres posteriors en el frontal i el que mira a Alcanar.

Està coronada amb merlets.

A l'interior conserva el sostre original en forma de volta de mig punt a la planta.

La teulada (1r. pis), amb amb teules àrabs i de doble vessant, fou refeta posteriorment.

Afegits posteriorment tres murs de maçoneria al mur de la façana, per protegir l'entrada a la torre.

Notícies històriques

Junt amb les altres dues torres situades a prop però al W de la N-340 forma el grup dit de les"torres del moro", que al mateix temps hom inclou dintre del grup genèric de "torres dels Alfacs".

No es coneixen notícies sobre cap torre en particular, ni tampoc el topònim original de cadascuna.

Organitzades a banda i banda de l'antic camí de bandolers, hom pensa que foren aixecades el darrer del segle XVI com a mesura de seguretat, davant l'increment d'accions depredatòries sobre les costes tortosines per part dels pirates musulmans i turcs.

La seva construcció i manteniment anà a càrrec de la ciutat de Tortosa i amb l'ajut de la corona.

Podria tractar-se també de construccions dels segles XIV-XV.

Segons Bayerri (citat per Miravall) "a provecho de su salvaguarda (del monestir de la Ràpita)se acabaron de construir, a expensas de la caja municipal tortosina, en 1390, las atalayas del Montsià y Puigmoltó, con guardianes perennes que las custodiasen".

Miravall pensa que algunes de les anomenades torres del moro podria correspondre a alguna de les atalaies esmentades.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Montsià : Veure en un mapa més gran.