Torre del Mas Pepó – Palamós / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Joan de Palamós, entitat de població de Palamós, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Mentre preparàvem aquesta descoberta, el que veiem en el mapa de Google, ens feia sospitar que aquesta edificació no es trobava precisament en el seu millor moment, que diguéssim.

I efectivament vàrem comprovar que el seu estat és de ruïna total, com es pot observar a les nostres fotografies.

Lliurament accessible, tot i que és molt probable que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

Altres noms: Mas Massoni - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 03/12/2016:

El punt d'inici que hem escollit avui ha estat en un lloc a les afores de Sant Joan de Palamós (0)  (41 51 49.3 03 08 10.3 ), en una rotonda, on hem pres una sortida que aboca a una carretera que al mapa de Google s'identifica com a carretera de Sant Esteve.

Deixem a la nostra esquerra una benzinera i a la nostra dreta una nau industrial, on a la façana llueix el següent logo: Metropol – Nàuticas.

Ben aviat, al cap d'uns tres-cents metres aproximadament,  arribem a un punt situat a (1)  41 51 45.8 03 08 22.3 , sense cap indicador, on hi ha dos discretes sortides d'aquesta carretera.

La de l'esquerra té tancat el pas per una cadena. La de la dreta està lliure i dona a una petita clariana des d'on, a l'esquerra, entres els arbres, ja es pot veure l'edificació que busquem.

Hem aparcat el cotxe al voral de la carretera i hem recorregut a peu els cent metres que ens separen del nostre objectiu.

Tot i que no hi hem vist cap persona, hem pogut observar pels vidres d'una finestra, que hi havia roba estesa dins del que semblen restes del mas.

En una fotografia de Patrimoni.Gencat de l'any 1986, la torre no presentava pas mal aspecte ...

Localització: (2)  N  41 51 44.1 E 03 08 24.4 – Altitud: 29 m.

“ Descripció

El mas de Can Pepó, orientat a migdia, es troba situat sobre un promontori, prop del camí vell de La Fosca.

L'edifici presenta varis volums sobreposats en distintes èpoques.

La façana té adossada, a la dreta, la torre de defensa.

La porta d'accés és rectangular i emmarcada en pedra.

Les diferents finestres estan construïdes amb pedra o bé rajola cuita. A l'interior les habitacions que conserven la coberta tenen la volta d'encanyissat o pedra. La coberta està molt malmesa i en algunes parts esfondrada.

Notícies històriques

L'edifici actual és una mica posterior a la torre, ja que aquesta presenta espitlleres adossades al mur de la casa, però segurament hi hagué una construcció anterior ja que en una de les llindes d'una porta interior mostra la data de 1578.

El portal d'entrada ens el situa l'any 1731, que fou el moment en que es feu la gran construcció.

Actualment el mas està abandonat i el seu deteriorament és progressiu, per la qual cosa és imprescindible dur a terme la restauració.”