Torre del Mas Fina – Palafrugell / Baix Empordà

És una edificació dels segles XVI - XVII

Situació: A Ermedàs, nucli de població del municipi de Palafrugell (Baix Empordà) Girona.

Època: Edificació dels segles XVI-XVII - (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Forma part del cos d'una masia. Aparcament al voral del camí d’accés.

Accés - Visitada el 17/04/2010:

El punt d’inici d'avui ha estat un lloc ( 41 54 40.8 03 10 06.5 ) dins de Palafrugell, la Plaça Josep Pallach, on hi ha una rodona, on conflueixen els carrers que s'identifiquen (*) amb els noms  d'avinguda d'Espanya, carrer de Josep Vergés, i carretera GIP-6543.

Continuarem per aquesta darrera via, per una sortida de la rotonda indicada per anar a Ermedàs i Santa Margarida.

Ben poca estona més endavant, abandonem aquesta carretera, per la dreta, en un punt situat a 41 54 31.1 03 10 13.8 .

Des d'aquí i circulant sempre recte, trepitjant terreny asfaltat, arribem a Ermedàs, que creuarem. A la sortida del poble trobarem de seguida l’església a l'esquerra i la Torre del Mas Fina a la dreta de la carretera.

(*) - Les denominacions de carrers, places i carreteres, són les que apareixen a Google Maps.

Localització: coordenades al voral de la carretera, davant de l'edificació, al costat de l'església de Sant Ramón (Segle XVI): N 41 53 39.65 E 03 09 48.55 – Altitud: 41 m.

Mas Fina - ermita de Sant Ramon.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2016):

" Descripció:

La torre del mas Fina es troba situada al costat de la masia d'aquest nom, vora l'església de Sant Ramon del veïnat d'Ermedàs.

És una construcció de planta quadrada, formada per grans carreus regulars de granit, que ha perdut els merlets de coronament i en l'actualitat presenta coberta de teula a una vessant.

S'hi conserven algunes espitlleres quadrades i un matacà a la part superior de la façana de llevant.

Notícies històriques

La torre del mas Fina data probablement del segle XVI època en què van ser bastides nombroses torres de guaita i de defensa al terme de Palafrugell davant les incursions dels pirates turcs i algerians.

La masia que hi té adossada és una construcció dels segles XVII-XVIII."

• Dins del terme municipal de Palafrugell hi podem trobar les següents edificacions: