Torre del Mas d’en Nin – Roda de Berà / Tarragonès

Situació: A les afores de Roda de Berà, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: És una masia de diverses èpoques que conserva entre els seus murs una torre cilíndrica. En la actualitat aquest mas és el restaurant “Les Guatlles”.

Accés - Visitada el 16/06/2007:

A la sortida de Roda de Barà (Poble vell), i circulant per la ctra. TV-2041, en direcció a Bonastre, al poc a l’esquerra  hi ha un trencall que indica “Estació”, i que s’enfila cap amunt, per on seguirem.

Quan arribem al pla, cal tombar a l’esquerra. La carretera ara passa per sota de la via del tren. A la sortida hi ha una bifurcació: a la dreta, al fons,  veiem que acaba en un dipòsit de material ferroviari. Cal  anar a l’esquerra, i a uns cinquanta metres, ja veiem el mas.

No recordem haver vist cap cartell informatiu durant el recorregut.

“ Descripció

L'accés al Mas de Nin des de Roda de Barà és per la carretera que des d'aquest municipi condueix a Bonastre (TV-2041). Uns 500 m després de passar per sota del pont de la via del tren, s'ha d'agafar una desviació a mà esquerra que porta a l'estació de tren de Roda de Barà.

A l'arribar a la via del tren el camí es bifurca, havent de seguir el camí de mà esquerra, que desprès de creuar novament per sota de la via del tren, després de 200 m, ens duu a l'esmentat Mas.

El Mas de Nin és una gran masia de diferents cossos barrejats amb elements arquitectònics del s. XVIII i XIX.

La masia consta de diverses edificacions, entre les que sobresurt una torre d'origen medieval, així com una era excavada a la roca.

La masia seria, en els seus orígens, un "manso" o masia fortificada, i s'hauria construït en un moment indeterminat de l'Edat Mitjana al voltant d'una torre preexistent.

Aquestes edificacions han patit reformes importants tant en el s. XVI com en els segles XVIII i XIX.

La torre és de planta circular, de 10 m d'alçada i uns 4 m de diàmetre a la base. Està construïda amb maçoneria irregular amb revestiments moderns. La planta baixa és massissa, sobre la qual podem trobar dos pisos més i un terrat. A la seva part alta presenta mènsules de pedra que degueren sostenir un matacà de fusta.

A diferència de la propera torre del Cucurull, aquesta construcció no és cimera, sinó que es troba a la part baixa del vessant d'una muntanya, comptant amb una visibilitat més reduïda que aquella. D'aquesta manera, la funció d'aquesta torre seria de caràcter defensiu més que no pas d'una simple guaita.

A partir de la morfologia de la torre i de la seva porta, P. Guaita i R. Benimeli (1999) daten aquesta edificació alguns segles abans que el mas pròpiament dit. Seguint aquesta línia, pensen que aquesta torre podria ser la "Guardia de Bernard", citada documentalment ben entrat el s. XI.

Context

En una zona agrícola, entre la via del tren (gairebé davant de l'estació de Roda Barà) i l'autopista AP-7, a prop del torrent de l'Aguilera.

Actualment ocupat pel restaurant Les Guatlles.”

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.