Torre del Mas d’en Blai – Cambrils / Baix Camp

Situació: En terrenys del terme municipal de Cambrils (Baix Camp) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparenta un bon estat.

Altres noms: Mas d'en Blai - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 15/01/2009:

Procedents de Cambrils i circulant per la carretera T-312 en sentit Montbrió del Camp, entre els PK 4-5, quan arribem a l'alçada del Parc Samà (La inconfusible silueta d’una torre vermella encallada sobre un roquerar foradat ens ho indicarà ...), trobem una rotonda, i ens dirigirem per la tercera sortida, cap a l'esquerra.

Ben aviat, a la dreta trobarem un petit trencall, que té barrat el pas per una cadena (N 41 06 04 01 01 04), on al fons d’un pati es veu l'edificació anomenada el mas d’en Blai, amb una torre adossada, és la Torre del Mas d’en Blai.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,*ens complau extreure la següent informació - Juny 2020:

Mas molt transformat, amb una torre de defensa exenta.

Aquesta, té uns quatre pisos d'altura, a més d'una planta baixa oberta modernament.

La porta antigamestava, com és corrent en aquest tipus de monument, alçada en relació al nivell exterior.

Encara resten testimonis del peu d'aquesta porta alçada, la qual ha estat tapiada, obrint-se una de nova, a peu pla, a la cara de la torre que mira al Parc Samà, la qual ha estat bastida amb rajoles d'obra.

Té obertures a la cara de la porta a peu pla i a la que dona davant el mas.

Presenta quatre matacans, un a cada costat de la torre, bastits amb rajoles d'obra, en forma doble.

La torre, de planta gairebé quadrada, és de paredat, sense poder-se apreciar més detalls donat que tota la superfície ha estat coberta amb un arrebossat molt poc estètic.

Notícies històriques

Torre de defensa del segle XVI, de l'època de les incursions dels pirates berberiscs en la costa del Camp.

Modernament, formà part, junt amb el mas, de la gran finca i parc vedat de Samà.

Actualment habiten el mas masovers, dedicats a l'agricultura i la criança d'aus de corral.