Torre del Mas del Ciuró – Santa Maria d’Oló / Moianès

torre-del-mas-del-ciuro-120308_501bisblog

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria d'Oló, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès – Barcelona.

Època: Segles XV – XVI. Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: Informació no disponible - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Impecable. De propietat privada. Habitat.

Accés - Visitada el 08/03/2012:

Sortint de Santa Maria d'Oló, prenem la carretera BP-4313, en sentit Avinyó, però no hi hem d'arribar a aquesta darrera població, doncs en el PK 22 d'aquest vial hem de prendre una sortida a la dreta que passa per un petit túnel per sota de la carretera C-25.

A la sortida del túnel, girem a la dreta i continuem, baixant per una carretera sense asfaltar.

Seguirem el camí principal, agafarem una cruïlla a l'esquerra i seguidament en el següent desviament agafarem la cruïlla a l'esquerra també. Després trobarem dos cruïlles més que agafarem les dos cap a la dreta. Després de recórrer uns 2,6 km arribarem a Ciuró.

Es por accedir-hi amb turisme, però es recomanable un vehicle 4x4.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació.

Descripció

Cal distingir la torre de la casa. La torre és una edificació de planta quadrada de 5 pisos i 16 m. d'alçada per 7 per banda.

Una escala de cargol puja de baix a dalt.

Totes les finestres són adovellades i cal destacar la del pis principal ornada amb motllures, amb dues petites mènsules (una amb cara d'home i l'altra de dona).

La torre és rematada, desprès d'un fris de pedra, per 5 arcs estrets amb pedra, segurament amb funcions defensives.

La casa que s'hi adossà posteriorment a la torres és de 3 plantes i té dos cossos: un pel cantó de llevant i un altre al cantó nord.

L'estructura és setcentista (1696 segons la llinda del portal d'entrada).

A les finestres hi ha motius decoratius com rosetes i alguns de tradició gòtica.

La façana té un gran portal adovellat de mig punt, de tradició renaixentista.

Notícies històriques

El mas es troba citat ja al primer terç del S.XIV, moment en què es prestava homenatge al senyor del castell d'Oló i de la vall d'Aguiló.

El mas, un dels més grans del terme, és el resultat de l'annexió de diversos masos rònecs que havien quedat abandonats desprès de la crisi del S. XIV.

Hom creu que s'havia anomenat "Torre d'Oló".

Servia per vigilar la part de la Gavarresa, des d'on hagués estat fàcil envair Oló.

La torre actual és obra del s. XIV-XV.

L'estructura de la casa és una mica posterior, obra del XVIII (1696 a la llinda del portal d'entrada).

El mas fou cremat durant la guerra del francès.

A la dècada de 1970 canvia de propietaris i fou restaurat."

• En realitat ha estat una sorpresa trobar aquesta edificació, de la que directament, no en teníem coneixement.

L'hem descobert quan preteníem localitzar el castell d'Aguiló, situat també en el mateix terme municipal (Enciclopèdia.cat) de Santa Maria d'Oló, cosa que no hem aconseguit.

Una noia jove, habitant d'aquest mas, ens ha donat instruccions per intentar localitzar el lloc on es suposa que havia estat edificat aquest castell, però advertint-nos de que no trobaríem cap resta, com així efectivament ha estat.

Malgrat aquest resultat negatiu, agraïm molt sincerament la seva col·laboració.

Autors: Ricard Ballo, Montserrat Tañá i Enric Ballo.