Torre del Mas de la Creu – Tarragona / Tarragonès

Situació: En terrenys de Tarragona, municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segles XV – XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment la torre aparenta estar en força bon estat. Hi hem trobat gent que sembla que viu al mas. Tot i que només hi hem creuat quatre paraules, han estat les suficients per permetre’ns fer-hi  algunes fotos.

Accés - Visitada el 21/02/2009:

Procedents de la localitat del Catllar (Castell del Catllar) i circulant per la carretera TP-2039 en sentit Tarragona, després d’haver deixat enrere primer l’urbanització Pinalbert i al cap de poc una desviació per anar al club de golf Costa Daurada, entre els PK 3-4, de seguida i bastant abans de passar per sota de les calçades de l’AP-7 i la A-7 (N-340), trobarem un  petit i discret trencall a mà dreta (N 41 08 57 01 18 50), en una corba molt pronunciada, sense cap indicació, on hi ha el començament d’una carretera sense asfaltar, una pista de muntanya, que segueix en sentit oposat a la direcció en que veníem, por on ens cal continuar.

Aquí, al començament, a terra, hi ha una cadena que sembla ser que fa temps que no es fa servir per barrar el pas.

Circularem una curta estona per aquesta pista, en no gaire bon estat, però accessible amb vehicles de turisme, fins arribar al pati de l’edificació que cerquem.

“ Descripció

Per arribar-hi cal agafar, des del P.K. 1167’700 de la CN-340 (tram Tarragona - Barcelona), la T-2039 en direcció a El Catllar. A uns 2.500 metres, i una vegada creuada l'autopista A-7, es segueix un camí a mà esquerra (tancat amb una cadena) i a 400 metres trobem el mas.

S’ubica en una zona muntanyosa en veïnatge amb altres masos fortificats de l’antic terme de Tamarit: els masos de Pastoret i de Sorder. La vegetació que envolta el jaciment és de bosc de pi blanc, camps de conreu de garrofers abandonats, figueres, juntament amb algunes plantacions aïllades de xipresos i palmeres.

El mas es presenta com un edifici compacte, però una anàlisi de les construccions indica que al voltant d’un edifici originari es van produir diverses ampliacions. La major part dels edificis annexos estan relacionats amb la producció vinícola. El mas primitiu es troba al nord de la torre.

En la façana principal hi destaca la portalada d’accés, amb arc de pedra picada i pedra clau amb un senyal (tau?) en baix relleu com també la finestra emmarcada per carreus, després convertida en balcó. Les cantonades del mas són també de carreus.

No s’ha pogut accedir a l’interior perquè es troba tancat. El nom de Mas de la Creu es deu a que just al davant del mas i a l'inici de la zona de bosc hi ha una creu.

La torre és un edifici quadrat de 4'20 per 4'70 metres amb un gruix de mur de 0'90 m. L'alçada de la torre és de 14 metres, aproximadament. L'aparell és de maçoneria amb els angles reforçats i les obertures emmarcades per carreus. Es conserven matacans i merlets que són de tipus triangular esglaonat amb espitllera central. No hi ha cap porta d'accés a la torre que és de suposar es realitzaria des del mas. En els murs apareixen un seguit de espitlleres defensades per quatre matacans existents en la part superior de la torre, tots ells centrats excepte el septentrional que està girat per defensar l'entrada del mas. Hi ha altres obertures de cronologia posterior i dues gàrgoles a la terrassa. La distribució interior és de planta, tres pisos coberts amb volta, més la terrassa superior.

Aquesta torre s’ha de situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII.

Actualment, tot i que resta en bon estat de conservació, està deshabitat.

Context

En una zona muntanyosa, a mitja vessant d'un turó, amb la façana principal orientada a sud. Actualment tota l'àrea està coberta d'una espessa massa boscosa, tot i que antigament havia estat conreada amb garrofer, avellaner i vinya.”

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.