Torre del Mas Cusidor – Tarragona / Tarragonès

Situació: En terrenys de Tarragona, municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: El Mas està totalment enrunat. La torre tot i que sencera, presenta una important escletxa que amenaça seriosament la seva supervivència.

És de propietat privada i el seu interior no és visitable. Tampoc es aconsellable la visita, donat el precari estat de conservació del conjunt, a més de que el cadenat que barra la porta, i un cartell tirat per terra, ens indiquen la necessitat de respectar aquesta propietat privada.

Altres noms: Torre del Mas del Cusidó – (Patrimoni .Gencat)

L’itinerari proposat és el següent:

Procedents de la localitat del Catllar (Castell del Catllar) i circulant per la carretera TP-2039 en sentit Tarragona, després d’haver deixat enrere primer l’urbanització Pinalbert i al cap de poc una desviació per anar al club de golf Costa Daurada, entre els PK 3-4, i molt poc abans de passar per sota de les calçades de l’AP-7 i la A-7 (N-340), hi ha un trencall a mà esquerra (41 08 53 01 18 54), sense cap indicació, on apareix una carretereta asfaltada al començament, per on seguirem.

De seguida  abandonarem la carretereta asfaltada que s’endinsa decididament recte cap al davant, en direcció a uns terrenys on hi ha unes cases, mentre nosaltres continuarem bé, per la segona o per la tercera pista de muntanya, que quasi consecutivament veurem uns pocs metres més amunt, i a continuació girant a la dreta.

Observant l’estat dels primers metres del camí per on hem de continuar, i a menys que portem un 4 x 4, potser aquí mateix ens hauríem de plantejar l’oportunitat d’aparcar el cotxe, al voral mateix del camí, i continuar a peu.

A partir d’aquí, plantats al bell mig de la pista de muntanya, de tant en tant, anirem trobant uns pals de ferro de color groc, coberts per una teuladeta a dos aigües,

i amb un cartell que ens indica que per sota d’aquesta carretera hi ha la canonada de l’etilenoducte Tarragona - Martorell.

Un cartell més gros que els altres, amb el  nº dotze escrit en color blanc, sobre fons de color vermell, ens assenyala el començament del camí.

És un camí ample, ben definit. Discorre primer de cara avall, plana després, per enfilar-se de nou i a continuació baixar suaument. Durant el passeig ens acompanya quasi tota l’estona el brogit dels cotxes que circulen per l’autopista AP-7, molt propera a nosaltres, a la nostra dreta. Un filat i vegetació enmig ens separen d’aquesta via.

Al poc, a la llunyania, ja és visible la torre. Davant nostre apareix el cartell bessó del del començament, ara indicat amb el nº 13. Poc abans d’arribar-hi, a l’esquerra veurem una desviació, per on continuarem la caminada, que es dirigeix decididament cap a la torre que busquem.

En poc més de 20 minuts haurem arribat al nostre destí.

“ Descripció

Per accedir-hi cal, des del P.K.1167'700 de la CN-340 (tram Tarragona - Barcelona), desviar-se a l'esquerra pel camí d'accés a Mas Mèdol. A uns 600 metres, i després de passar pel davant del Mas Mèdol, es travessa un pont que creua l'autopista A-7 i seguint el camí, que segueix cap el nord-oest, a uns 1.100 metres trobem el Mas de Cosidor.

S’ubica al fons d’una vall que hi ha a occident del turó de Sant Simplici, amb poca visibilitat però envoltat de terres fèrtils, junt al barranc de la Móra. La vegetació que envolta el jaciment és, per la banda de muntanya, de bosc de pi blanc i matollar, mentre que per la banda del barranc és de camps de conreu de garrofers, avellaners i oliveres ara abandonats.

Es tracta d’un gran mas que conserva l’edifici central i ampliacions posteriors de difícil datació. El cos central, que és també el més antic, és una construcció amb basament de maçoneria i murs de tàpia en la que hi destaquen la porta principal, amb brancals i arc de carreus i un mínim de dos grans arcs apuntats i un de mig punt en l’interior.

Cal ressaltar els magnífics grafits dibuixats en l’arrebossat d’algunes parets (segles XVII-XIX).

Entre els edificis hi destaca una torre quadrada amb un edifici adossat de planta rectangular. La torre amida 4 x 4 metres i uns 70 cm. d'amplada dels murs. L'aparell és de maçoneria amb els angles reforçats i les obertures emmarcades per carreus.

Destaca el fet que la part inferior de la façana oriental és de tàpia perquè és en realitat part de la façana del mas; és a dir, que la torre va ser aixecada posteriorment al mas.

Trobem una porta en la planta baixa, adintellada, que comunica amb el mas. En el primer pis hi ha una altra obertura similar que comunicava amb la cuina del mas. Ambdues obertures estaven defensades per un matacà que es troba en la part superior oest de la torre. Un altre matacà, obert en el mur meridional defensa l'entrada del mas situada al costat de la torre.

La distribució interior de la torre és de planta i tres pisos. La planta baixa no tenia comunicació directa amb les superiors i se’n conserva la volta de canó original. La resta de plantes es comuniquen entre si mitjançant escales d'obra. Aquestes escales serien més tardanes ja que la comunicació original seria, com a la resta de torres conegudes, mitjançant escales de fusta. La part superior de la torre, que originalment deuria ser plana, presenta teulada a dues vessants i ha estat utilitzada com a colomer. Algunes gàrgoles servien per evacuar l’aigua del terrat. Un seguit de finestres es troben obertes en els murs de la torre. Són petites i quadrades, emmarcades per carreus. Just en el carreu inferior de cadascuna d’elles s’obre una espitllera, com també d’altres obertes en la part superior de la torre. Altres finestres, entre les que n’hi dues amb arquets apuntats són recreacions neogòtiques modernes.

Aquesta torre s’han situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII. Malauradament l’abandonament que ha patit aquest mas en els darrers anys ha provocat el seu ensorrament. Després de l’espoli de teules van caure els trespols i part dels murs. Fa uns dos anys va ensorrar-se la façana principal arrossegant també la portalada principal de pedra picada i en el seu estat actual és difícilment recuperable. Els grafits també s’han perdut.

Pel que fa a la torre, darrerament han aparegut grans esquerdes en la part superior de les cares oest i nord (aquesta darrera es la que es recolza en el mur de tàpia del mas). Si no es posa remei urgentment aquesta magnífica torre tindrà el mateix destí que el mas en pocs mesos.

Context

En una vall a l'oest del turó de Sant Simplici, en zona baixa i terres fèrtils, junt al barranc de la Móra. La vegetació que envolta el jaciment és per la banda de muntanya de garriga, mentre que a la plana és de camps de conreu ara abandonats.”

• Molt a la vora hi ha la Torre de Mas Sorder. El camí per anar-hi, inicialment, coincideix amb el d’aquesta torre, tal i com es detalla a la pàgina corresponent.

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.