Torre del Mas Costa de la Cavalleria – Santa Maria de Merlès / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació:  En terrenys del terme municipal de Santa Maria de Merlès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà) – Barcelona .

Època: Segle XV - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. De propietat privada.

Accés - Visitada el 09/08/2011:

0 - Punt d'inici: Ens hem dirigit fins a un lloc entre els PK 15 / 16 de la carretera BV-4401 (Prats de Lluçanès / Gaià), situat a 41 58 49.9 01 58 31.2, on hem pres una sortida d'aquesta carretera i ja tenim la torre al davant.

Localització: N 41 58 51.5 E 01 58 31.9 - Altitud: 681 m.

Altres

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Març 2018):

Descripció

Masia de planta rectangular amb coberta a doble vessant i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia.

Té poques obertures repartides per les diferents façanes, aquestes són allindades i de diferents dimensions.

Torre

Situada al cantó de tramuntana de la masia.

És de planta quadrada i coberta a quatre vessants, presenta un aparell de grossos carreus col·locats a trencajunt.

A la part inferior s'hi accedeix per una porta oberta a mitjans del segle XX; en aquest espai hi ha una habitació coberta per una volta amb un forat per on es tiraven els aliments als presoners.

Al mur s'obre una petita espiera per on entrava la llum a la presó. A la part superior hi ha tres finestres allindades decorades per una motllura.

Notícies històriques

La masia de la Costa de la Cavalleria és una construcció bàsicament del segle XVII, però els seus antecedents són medievals: la torre n'és testimoni.

L'any 1553, en el fogatge de Santa Maria de Merlés, s'esmenta a Bartomeu Costa com a cap de la casa de la Costa de la Cavalleria.