Torre del carrer Nou – Alcanar / Montsià

Situació: A la població d'Alcanar (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XIV- Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurada. Visible exteriorment. Aparcament als voltants. Actualment és la seu de l'Associació de mestresses de casa d'Alcanar.

Accés - Visitada el 08/02/2008:

Situada molt a la vora de l'Església Parroquial, al carrer Nou, cantonada amb el carrer del Raval de Sant Isidre.

• Dalt de tot d'aquest darrer carrer hi ha un bon mirador des del que es domina una bona extensió de terreny, incloent-hi el poble .

"Descripció

Torre de planta quadrada, feta de carreus ben tallats i encoixinats als angles i tan sols desbastats, units amb fang i morter de calç, a la resta.

Cal suposar que era coronada amb merlets.

S'hi conserven encara espitlleres i es poden veure encara els punts on es recolzaven els sostres.

Des de la casa veïna es pot accedir a la part superior, a mena de terrassa.

Notícies històriques:

Segons Matamoros, aquesta torre cal datar-la de temps dels Austries (com la resta de fortificacions de la vila), ja que té una tipologia similar a la resta de torres de la contrada construïdes per a protegir-se de les incursions pirates dels s. XVI-XVIII.

Pere Català Roca a "Els Castells Catalans" i Ramon Miravall a "Les torres de la Regió Marítima de l'Ebre" es limiten a acceptar aquesta notícia.

Tanmateix, podria tractar-se d'una construcció del s. XIV-XV.

En alguns documents del s. XVII-XVIII es fa esment de les muralles que englobaven unes 150 cases i devien seguir el següent pla: des de la Torre del C. N ou (a l'angle c. Raval) baixava fins al carrer Major, des d'on pujava pel carrer del Mestre Pedrell passant per davant de l'església i girava per davant del cementiri fins arribar a la Torre del c. Nou.

Devia tenir quatre portals: a l'extrem del c. Major, davant del Raval, al camí d'Amposta i el del cementiri.

A l'interior hi quedaven els actuals carrers de Jesús, dels Arcs (ara, d'Hug de Fullalquer), del Forn, Major, Pl. de l'església, carrer de Forcadell, del campanar, del cementiri i d'en Caballé.

La nit del 2 al 3 de setembre de 1981, se'n va desplomar el mur del carrer nou.

El 1983-84 l'arquitecte Alfred Pastor Mongrell va redactar un projecte de restauració per encàrrec del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

Les obres van consistir a agençar l'interior, unint els dos espais que comprenia, per tal d'adequar-lo com a sala d'exposicions.

Es va adequar també l'accés a la terrassa superior, que va quedar ben endreçada, amb bancs i floreres."

Montsià : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S

A Les Cases d'Alcanar, una entitat de població d'Alcanar i relativament a la vora d'aquesta localitat, a la platja, encara hi ha BÚNQUERSrestes d'edificacions defensives construïdes durant la guerra civil espanyola (1936-1939), segons fotografies que veurem a continuació: