Torre del Cargol – Ponts / Noguera

Vista de la torre.
Es pot observar clarament que el cos interior, fet de tàpia, té forma quadrada, recoberta exteriorment per carreus de pedra tallada.

Una important escletxa vertical amenaça seriosament la supervivència de la construcció.

Interior de la part superior de l'edificació, amb sostre de volta de canó. Suposem que el "grafiti" que es veu, va ser pintat abans d'enrunar-se la torre ...

Vistes des de la torre del Cargol.

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de La Força, petit nucli de població del terme municipal de Ponts (Noguera) – Lleida.

Època: Segle IX -(Patrimoni.Gencat) - (Segle XI - Ajuntament de Ponts ). De la mateixa pàgina, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ La Torre de Dàdila, dita Torre del Cargol, a la Força

Ubicació:

Es tracta d’una torre de guaita medieval situada a l’extrem nord-oriental de l’altiplà de la Força, a 7 km de Ponts, observable des del tram de la C-14 que va des de Ponts fins a Artesa de Segre.

Dades artístiques:

La torre original és de planta quadrada i feta amb mur de tàpia, i apareix envoltada per una altra construcció de planta circular, feta amb carreus de pedra, que pertany a l’època romànica (segle XI). El nucli construït de tàpia era sostrat amb volta de canó i no mostrava cap porta lateral. La fortificació presenta una gran ensulsiada pel costat de migdia i una profunda esquerda longitudinal al costat de tramuntana.

Dades històriques:

A l’alta edat mitjana ja era situada damunt d’un dels passos que permeten comunicar la conca del Segre amb la del Llobregós. Cal relacionar aquesta fortificació amb l’anomenada Torre de Dàdila, que ja apareix esmentada a la carta de venda del castell d’Artesa de Segre per part del comte d’Urgell l’any 1039.

Aleshores aquesta torre aglutinava al seu entorn un petit nucli habitat del qual subsisteix l’esglesiola dedicada a Sant Miquel, situada molt a prop i avui arruïnada. Pensem que es tracta de l’antic assentament de l’actual caseriu de la Força, el qual queda ara un xic més allunyat -1 km.

És molt possible que calgui datar la torre interna de tàpia al segle X, fet que obligaria a considerar-la musulmana. Al segle següent va ser reaprofitada pels urgellencs, que la revestiren externament amb carreus regulars.”

Estat: Malmesa. Lliurament accessible. Esplèndides vistes.

Altres noms: Força d’Estany - (Patrimoni.Gencat). També anomenada Torre de Dàlila. (Ajuntament de Ponts).

Accés - Visitada el 25/10/2008:

Procedents d’Artesa de Segre i circulant per la carretera C-14 en sentit Ponts, entre els PK 111 i 112 (quasi davant mateix d’aquest darrer PK) coordenades 41 53 19.64 01 08 42.73, cal entrar per un trencall a mà esquerra, indicat amb un cartell: La Força.

Circularem durant 1,8 km. ap. per una carretera perfectament asfaltada, fins trobar un altre trencall a mà esquerra (41 53 52.00 01 08 31.60), sense cap indicació, on s’inicia una pista de muntanya (*) perfectament transitable, per on continuarem en un curt recorregut aeri, fins que al cap d’aproximadament  uns 700 metres,  aparcarem en un lloc (41 53 42.02 01 08 15.08), al costat d’una caseta, des d’on ja es veu molt propera la torre.

Al cap d’uns 5 minuts a peu, caminant pels vorals d’uns camps de conreu, arribarem fàcilment al nostre objectiu.

Altres: Aquesta torre aglutinava entorn seu un petit nucli habitat  del qual en subsisteix l’esglesiola dedicada a Sant Miquel, situada molt a prop, i avui arruïnada.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.