Torre de Santa Bàrbara – Blanes / Selva

Creu de l'ermita de Santa Bàrbara - Segle XIX (Patrimoni.Gencat)

Situació: A les afores de Blanes (La Selva) – Gironès.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: La torre està integrada  en un conjunt d’edificacions format per la capella de Santa Bàrbara (segle XII), una casa i una torre de defensa (segle XVI).  Restaurat els anys 80 del segle XX. Molt boniques vistes als voltants.

Accés - Visitada el 04/02/2010:

Després de visitar el castell de Blanes (També anomenat castell de Sant Joan) i baixant del turó on hi ha aquesta edificació, arribem a la cruïlla amb el passeig de Santa Bàrbara (41 40 45.05 02 47 42.25). Girem cap a la dreta per continuar.

Ben aviat, a mà esquerra veurem dos grans dipòsits situats dins un cercat. Aparcarem aquí el cotxe, (41 40 52.21 02 48 0.32) en un ampli voral al costat de la carretera i ens disposarem a continuar a peu, passant pel costat d’una porta que tanca l’accés als vehicles.

Hi ha un petit cartell informatiu: ermita de Santa Bàrbara.

Ens trobarem caminant per un empinat camí asfaltat, que en un breu recorregut ens conduirà davant del petit conjunt.

Altres:

“ La construcció més antiga és la torre, atalussada i de planta circular, de la qual se'n conserven dues plantes, una d'elles amb una finestra gòtica.

És tracta d'una torre de vigilància de la costa, datada entre els s. XV-XVI.

Adossades a banda i banda de la torre i distribuïdes en planta perpendicularment, hi ha una casa (la casa de l'ermità) de dues plantes, vessants a laterals i obertures quadrangulars de llinda monolítica, i una ermita, dedicada a Sta. Bàrbara, molt senzilla d'una sola nau, porta de mig punt, ull de bou i absis semicircular, datada al s. XVIII, tot i que podria tenir orígens més antics.

El conjunt ha estat restaurat recentment (1980-1982). “

• De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya - ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Conjunt d'edificis situats sobre un turó de gran visibilitat costanera i format per una torre de vigilància, una ermita i una casa d'ermità.

La torre és de planta circular i té dues plantes i tres finestres, una de les quals de tipologia gòtica. Fa uns cinc metres d'amplada per vuit d'alçada.

La casa i l'ermita estan adossades a la torre. La casa té dues plantes, coberta de teula a dues aigües i portes i finestres rectangulars amb llinda de pedra monolítica. La part exterior està decorada amb un rellotge de sol.

Pel que fa a l'ermita, està dedicada a Santa Bàrbara. És un edifici de planta rectangular que té una coberta a dues aigües, absis semicircular i una façana amb arcada de mig punt adovellada, sense decoració al marge de l'òcul central i les obertures primes i allargades d'ambdós costats de la porta principal. Els interiors són de volta de canó apuntada de dos trams delimitats per arcs faixons ogivals, rebaixats i mensulats amb decoració escultòrica vegetal i humana. Els murs laterals tenen dos contraforts per cada costat i finestres petites i simètriques. La zona de l'absis conté una taula d'altar i dues fornícules interiors, una de les quals alberga la imatge de la santa.

La torre i l'ermita de Santa Bàrbara es troba en un turó proper al Castell de Sant Joan, a 148 m d'altitud.

Notícies històriques

La construcció més antiga sembla ser, per la tipologia, l'ermita, a la qual s'hauria afegit la torre de vigilància costanera, que fou usada sobretot els segles XV-XVI.

L'ermità de Santa Bàrbara tenia cura de les terres i boscos dels voltants i era escollit com a llogater pels jurats de la vila.

A finals dels anys setanta del segle XX, Josep Mestres i Domènec Valls van reclamar la reconstrucció del conjunt des de la revista local "Recull", activitat que es va dur a terme durant els anys 1980-82.”

• Turisme:

Selva : Veure en un mapa més gran.