Torre de Pineda – Vila-seca / Tarragonès

Situació: A les afores de Vila-seca, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament, si bé es possible observar-la exteriorment i passejar pels voltants de l’ermita.

Altres noms: Torre de l’ermita de la mare de Déu de la Pineda – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 15/01/2009:

Sortint de Vila-Seca des de la plaça de Ramon Muntaner, i circulant per la carretera TV-3148, en direcció a La Pineda, entre els PK 1-2 d’aquesta carretera, veurem a l’esquerra l’ermita de la Pineda amb la torre del mateix nom adossada.

Com sigui que hi ha una línia continua al mig de la carretera i un important flux de circulació de vehicles pesants, continuem una mica més endavant, fins trobar una rotonda que passant per sota de la carretera C-31 B ens permet canviar de sentit i trobar, ara a mà dreta, aquesta ermita.

Hem deixat el cotxe al voral de la carretera (41 05 43 01 10 17), davant per davant d’un camí d’accés a l’ermita, que té barrat el pas per una cadena, i ja a peu ens hem dirigit fins la molt propera edificació.

NOVETAT 2013: Avui quan anem a publicar aquesta pàgina, detectem als mapes de Google importants variacions que afecten a les carreteres d’accés a aquesta edificació, i que de retruc, podrien haver invalidat la ruta que descrivim.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

S'accedeix a la torre des de l'autovia de Tarragona a Salou. Agafarem el desviament a mà dreta que ens porta a Vila-seca que es troba degudament senyalitzat. La torre la localitzaríem a mà dreta de la carretera, integrada dintre del recinte de l'ermita, a uns 500 metres desprès d'abandonar l'autovia Tarragona - Salou.

Es tracta d'una torre de planta quadrada (de 3'40 per 3'40) inclosa com a part de l'ermita de la Pineda.

L'actual edifici de l'ermita data del segle XVIII, però els orígens es remuntarien a l'any 1211 i sembla ser que l'edifici actual s'aixecaria a sobre dels terrenys ocupats per una antiga església medieval (fig.1).

Tot i que, l'aspecte general de la torre és del segle XVII segons Emma Liaño, que atribueix aquesta cronologia en base als basaments en talús, els sòcols senyamats amb una imposta i l'interior cobert amb volta de maons, l'origen de la torre ens porta al segle XIII, i ve remarcat per la pervivència dels espais interiors cúbics, i la defensa per matacans a la part alta en les quatres direccions cardinals.

Actualment l'accés es realitza des de l'interior de l'ermita, però s'aprecien a l'exterior restes d'altres obertures actualment paredades.

L'aparell és de murs de maçoneria irregular (actualment estan revocats) amb els angles reforçats i les obertures emmarcades per carreus.

Interiorment està distribuïda amb planta baixa i tres pisos, i coberta amb sostre d'una sola vessant, però originalment hi hauria un terrat.

L'edifici ha estat restaurat en diverses ocasions, i sembla ser que amb motiu de les obres de construcció d'una bassa de calç al costat de la torre es varen posar al descobert les restes d'un cementiri medieval, segurament relacionat amb la vella església de la Pineda.

D'altra banda Aloguin indica que és una construcció del segle XIV que fa de campanar i d'habitatge.

Les mides d'aquesta torre en funció d'aquest autor són de 5 x 5 i 11 metres d'alçada (Aloguin,1998:122).

Actualment l'edifici es troba en una mateixa situació a la descrita en el moment de realitzar l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Només cal destacar que s'ha adequat l'indret per a una millor observació de la torre.

Context

Situada a la partida de la Pineda i al costat de l'antic camí de la Pineda a Vila-seca. En una zona amb pins i terrenys sense cultivar.”

• Referit a l’ermita de la Mare de Déu de la Pineda, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa, la següent informació (Gener 2013):

L'ermita de la Verge de la Pineda està aixecada damunt els terrenys d'una antiga església medieval.

L'any 1708 es va donar permís per aixecar l'església. Va ser beneïda l'any 1757. L'ermita ha sofert successives modificacions i n'és una prova que damunt la porta es llegeixi la data de 1879.

La tipologia de l'església presenta una nau amb capelles laterals. La volta està coberta amb canó amb llunetes. Al sud de l'església hi ha un porxo.

Des de l'exterior es pot observar l'estructura de l'església amb contraforts enmig de les capelles laterals.

És interessant el retaule major del segle XVIII, amb una placa de pedra on figura el relleu de la verge, probablement del gòtic tardà, del segle XVI.

Notícies històriques

L'ermita de la Verge de la Pineda era en els seus orígens un castell que l'església va adquirir, amb llicència de Pere el Catòlic l'any 1211. Trenta-quatre anys més tard es va fer la separació del terme, el de la Pineda quedà per al Paborde i el de Salou per a la Mitra.

El 1391, arran d'un intercanvi entre Joan I i de l'arquebisbe Ignasi de Valterra, La Pineda va passar a jurisdicció de l'arquebisbe. El delme de la Pineda, amb la jurisdicció civil, va ser assignat al Cambrer perquè pogués suportar l'alimentació dels canonges.”

Dins del terme municipal de Vila-seca, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.