Torre de Masriudoms – Vandellòs i L’Hospitalet de L’Infant / Baix Camp

I T I N E R A R I

Situació: A la petita localitat de Masriudoms, nucli del municipi de Vandellòs i L'Hospitalet de L'Infant (Tarragona).

Època: Segle XV- Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparenta estar en força bon estat. Aparcament als carrers dels voltants.

La trobarem al carrer Major cantonada carrer Sant Jaume.

Descripció

Torre de defensa amb reparacions i modificacions posteriors a la seva construcció inicial, que dataria del segle XV o XVI.

De planta quadrada, fa 5 metres de costat i uns 15 metres d'alçada, feta totalment de fàbrica de carreus.

Presenta matacans i coronament de merlets.

Actualment serveix de campanar a l'església parroquial de l'aldea, dedicada a Sant Jaume -aquesta església, de data molt posterior, fou construïda en 1820-.

Notícies històriques

El sector constituí l'anomenat "Territori de Tivissa", integrat pel terreny que, des dels primers anys de la Reconquesta fins al segle passat, depenguè del castell termenat de Tivissa; compren les actuals termes municipals de Tivissa, Vandellòs, Capçanes i Guiamets.

Vandellòs va pertànyer a Arbert de Castellvell i a la Baronia d'Entença, fins a annexionar-se amb el comtat de Prades.

De fet, aquestes terres corresponien encara, a darreries del segle XVIII, al senyoriu del Duc de Cardona, amb el nom de Baronia d'Entença.

Baix Camp : Veure en un mapa més gran.