Torre de Mas Sorder – Tarragona / Tarragonès

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Tarragona, ciutat i municipi de la comarca del Tarragonès i capital de la província de Tarragona.

Època: Cronologia: Modern (1453 / 1789) - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No procedeix.

Estat: Malmès. No és accessible lliurament. La torre és perfectament visible a través del reixat de la porta d'entrada ( tancada amb un cadenat), presidint el pati del mas.

Altres noms:

Accés - Visitada el 21/02/2009:

L’itinerari proposat és el següent:

Procedents de la localitat del Catllar (Castell del Catllar) i circulant per la carretera TP-2039 en sentit Tarragona, després d’haver deixat enrere primer l’urbanització Pinalbert i al cap de poc una desviació per anar al club de golf Costa Daurada, entre els PK 3-4, i molt poc abans de passar per sota de les calçades de l’AP-7 i la A-7 (N-340), hi ha un trencall a mà esquerra (41 08 53 01 18 54), on apareix una carretereta asfaltada, sense cap indicació, per on entrarem.

De seguida veurem una pista de muntanya a mà esquerra, una carretera sense asfaltar, per on haurem de continuar.

Potser aquí mateix ens hauríem de plantejar l’oportunitat d’aparcar el cotxe: al voral mateix de la carretera,  al començament de la pista, o uns pocs metres més amunt, on hi ha altres entrades a dues pistes.

En qualsevol cas, continuarem l’itinerari, ja a peu, per aquesta primera pista i en un plàcid passeig d’uns 10 minuts, passant pel costat d’una cadena que pretén barrar el pas als vehicles, (que també poden passar pel costat ...), arribarem al Mas Sorder.

Localització: N 41 08 56 E 01 19 05 – Altitud: 62 m.

Altres:

  • Durant el curt trajecte a peu, a banda i banda del camí, hem vist un munt d'andròmines i de runa, de materials de construcció.

A la vora i davant del Mas, també hi ha deixalles (ampolles, llaunes, etc. Fins i tot hi ha les restes d'un cotxe cap per avall, en una petita era).

Finalment la visió del pati de la construcció és una mica descoratjadora, degut tant per l’estat de deixadesa que presenta, com per la brutícia que es veu per tot arreu. Dona la impressió d’haver estat ocupada durant un temps per uns hostes descuidats.

Tot i així, es digne de veure la curiosa cúpula de color blanc i verd, entapissada de trencadís, que corona el Mas.

Una bonica galeria porxada, a nivell de primer pis, tanca tres costats de la casa. Segurament  que en els seus millors temps, deuria d’haver estat una bonica edificació.

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Per arribar-hi cal agafar, des del P.K.1167’7de la CN-340 (tram Tarragona - Barcelona), la T-2039 en direcció a El Catllar. A uns 2.200 metres, i una vegada creuada l'autopista A-7, es segueix un camí de terra a mà dreta i a uns 300 metres es troba el Mas de Sorder.

 El mas està obert i abandonat. S’ubica en una zona elevada i amb fort pendent al nord, dominant però dos comellars a nord-oest i sud-est.

Actualment la vegetació que envolta el mas és de bosc de pi blanc, amb algunes palmeres que emmarquen el camí d’accés. Alguns camps del voltant estan conreats amb vinya.

Es tracta d'un conjunt d'edificacions de diferents èpoques que s'ordenen al voltant d’un pati central on hi ha la torre. La part més antiga seria la pròpia torre i l’edifici que hi ha al nord.

 Es tracta d’un mas que conserva com elements destacables la porta principal, amb arc de carreus i una gran arcada apuntada construïda amb carreus ben tallats que és al celler. També ressalta la finestra que s’obre damunt la porta principal, amb muntants de pedra picada i dintell decorat amb fals arquet conopial.

 Davant de l’antic mas hi ha un pati tancat amb un mur, i annexat a l’est es troben les antigues quadres i altres dependències. Annexat a l’oest es troba un gran edifici dedicat a la part baixa a les tasques de producció del vi i a la part alta és un gran saló de ball de planta central cobert amb una destacable cúpula modernista amb revestiment exterior de ceràmica. (¡)

Evidentment aquest edifici pertany ja al segle XX. La torre és un edifici quadrat de 3'40 per 3'40 metres i els murs presenten un gruix mig de 0'70 cm. L'alçada de la torre no es pot saber amb seguretat, atès que actualment està molt reformada. L'aparell és de maçoneria irregular amb els angles reforçats amb carreus i les obertures emmarcades també per carreus.

Les quatre façanes estan arrebossades, de manera que queden ocultes les possibles espitlleres i altres obertures actualment condemnades. En alguns punts s'observa un lleuger talús en la part baixa de la torre. No apareix cap porta oberta a l'exterior i la comunicació amb el mas es realitza pel Nord.

 A l'interior presenta una volta de canó rebaixat en el primer pis. La part superior de la torre, que originalment deuria estar descoberta, presenta un sostre a dues vessants. Només tres finestres són visibles actualment.

 A nivell de segon pis s’obre, en la cara meridional, la única que presenta decoració amb muntants de pedra picada i llinda ornada amb fals arquet conopial, del mateix estil que la situada en la façana, la qual cosa és un indici de la contemporaneïtat d’ambdós edificis: torre i mas.

Aquesta torre s’han situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII. Malgrat l’estat general d’abandonament la torre presenta un estat de conservació prou bo i la part vella del mas encara podria salvar-se.

Context

S’ubica en una zona elevada i amb fort pendent al nord, dominant però dos comellars a nord-oest i sud-est. Actualment la vegetació que envolta el mas és de bosc de pi blanc. Alguns camps del voltant estan conreats amb vinya. “

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

  • L’itinerari per anar a la Torre del Mas Cusidor, comença en aquest lloc.

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Tarragonès : Veure en un mapa més gran.