Torre de Mas Carboners – Vila-seca / Tarragonès

Situació: A les afores de Vila-seca, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: En un relatiu bon estat. Visita exterior lliure.

Altres noms: Se la coneix també amb el nom de Mas de Pantaleoni, formava part d’aquest mas, avui en dia derruït.

Accés - Visitada el 15/01/2009:

Sortint de Vila-Seca des de la plaça de Ramon Muntaner, en direcció a La Pineda, i circulant per la carretera TV-3148, entre els PK 2-3 d’aquesta carretera, trobarem a la dreta un trencall ( 41 05 53 01 10 02) per on seguirem, de moment per una carretera asfaltada, i després, a uns cinquanta metres a mà esquerra, girarem per continuar per una carretera sense asfaltar.

Seguirem una bona estona, tenint a la nostra dreta un filat que protegeix una gran bassa d’aigua de reg, fins quasi arribar a tocar una rotonda per sobre de la qual hi passa la carretera C-31B.

Arribats a aquest lloc, girarem cap a la dreta, continuant per la carretera sense asfaltar, cap a unes instal·lacions de Fecsa (41 05 33 01 10 25), per entre mig de les quals passarem, traspassant una porta de ferro – en el dia d’avui estava oberta – i continuant, sempre amb el filat a la nostra dreta, fins a rebassar aquest llac, i a la fi, dirigint-nos ara decididament cap a l’edificació que busquem, aparcant al davant mateix.

NOVETAT 2013: Avui quan anem a publicar aquesta pàgina, detectem als mapes de Google importants variacions que afecten a les carreteres d’accés a aquesta edificació, i que de retruc, podrien haver invalidat la ruta que descrivim.

“ Descripció

S'accedeix a la torre per la carretera que uneix La Pineda amb Vila-seca. En arribar a l'accés d'empleats al parc d'atraccions Port Aventura cal girar a l'esquerra i en passar la tanca del parc novament a l'esquerra i seguir el camí durant uns 350 metres fins trobar-nos amb la torre.

És visible des de molt punts de l'indret. La vegetació que cobria antigament la torre era mixt: per una banda hi havia camps de blat i oliveres juntament amb algun camp abandonat. Avui dia encara es poden observar algunes oliveres i les traces d'aquests antics camps de cultiu, ja que el jaciment forma part dels terrenys del parc d'atraccions Port Aventura.

Es tracta d'una torre de planta quadrangular i que presenta, com a característica més peculiar, una pendent ininterrompuda cap a l'interior de totes les seves cares, que s'atribueix a l'exterior a un lleuger talús dels seus murs. Tot i que la torre es troba molt restaurada se suposa que la inclinació pot obeir a alguna reconstrucció antiga.

Actualment, presenta dues portes obertes en el parament NO, una a la planta baixa, de mides regulars, i l'altra al primer pis. Mesura 6'10 metres per 7 metres de costat exterior i l'amplada dels murs és de 80 cm. Apareixen algunes finestres amb arc als, i similars a les de la torre d'en Dolça però amb una mida més petita, i un gran nombre d'espitlleres a tots els paraments i pisos. A l'interior dos entramats de fusta distribueixen l'espai, i una estructura metàl·lica amb revestiments moderns configura el sostre. L'aparell dels murs és de pedra irregular lligada amb argamassa i amb els angles reforçats i les obertures emmarcades per carreus.

No s'hi conserven traces de l'existència de matacans, però si que hi ha als carreus dels angles senyals de picapedrer, que no s'observen a cap altre torre.

Cronològicament, Emma Liaño (1984, 43-44), considera totes aquestes torres com a medievals, atenen a la seva tipologia i fins i tot en les que, tipològicament, no hi corresponen, diu que tenen una base medieval i que han estat reformades amb posterioritat. Aquesta teoria es contradiu amb la sostinguda per tots els historiadors que atribueixen la majoria d'aquestes torres (excepte algun cas aïllat) al segle XV-XVI, en base a les incursions berberisques tan freqüents en aquesta època.

Actualment la torre es troba en un bon estat de conservació ja que l'acció antròpica al seu voltant, de moment és mínima. No s'ha documentat cap resta ceràmica significativa al seu voltant.

Context

Al sud de la torre d'en Dolça i 300 metres de la torre de la Pineda. En un terreny planer d'antics camps de cultius avui dia abandonats. Hi han oliveres disperses.”

Dins del terme municipal de Vila-seca, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.