Torre de l’Hostal – Tossa de Mar / Selva

torre-de-lhostal-retocada-per-andreu

Situació: A la localitat de Tossa de Mar (La Selva) – Girona.

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. No és visitable. Hi ha un plafó al davant amb una mica d’informació. Aparcament als carrers del voltants, o millor fer-ho fora del casc antic, en els llocs habilitats a l’efecte. Difícil de fotografiar donada l’estretor del carreró.

Molt a la vora hi ha la capella de la Mare de Déu dels Socors - (Segle XVI).

Altres noms: Can Pujals / Torre de Na Carme Bota / Torre d'en Pere Ballell- (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 22/05/2010:

Localitzarem aquesta construcció al passatge Xixanet, un petit vial a tocar de la plaça d’Espanya i que desemboca al carrer Mare de Déu dels Socors.

Localització: N 41 43 06 E 02 55 54.37 – Altitud: 2 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Torre de guaita de planta quadrada amb alguna petita obertura quadrangular i restes de dues barbacanes a ponent i a llevant.

Té tres plantes i està situada entre mitgeres en un carrer sense sortida davant de la capella del Socors.

La construcció té les cantonades reforçades amb grans blocs ben tallats i la resta és de pedres petites i irregulars, a excepció de la petita obertura quadrangular del costat sud i la finestra, més gran i també emmarcada de pedra, del costat de llevant. Al primer pis hi ha una finestra nova (s. XX). La coberta ha estat reformada amb una petita teulada i una terrassa. Pel que fa a les restes de barbacana defensiva del costats, cal remarcar que són de grans blocs treballats de pedra granítica. És similar, pel que fa a les característiques constructives, a la torre de Can Gich.

Notícies històriques

Es tracta d'una torre defensiva datada de principis del segle XVII. Va ser edificada a tocar del camí ral, aïllada i a uns 300 metres de la vila fortificada, just davant de la badia.

Servia de guaita i refugi als vilatans que vivien a prop de l'indret i a qui es trobava a la platja i no podia refugiar-se dins de les muralles.

De la torre, es conserven restes d'elements defensius com una barbacana i part d'una altra.

Com que en aquest sector hi havia des del segle XVI la casa pairal d'en Pere Ballell, aquest és un dels noms amb què es coneix la torre.

Actualment es troba integrada dins les construccions veïnes, més modernes (s.XVIII) i només en destaca la seva part superior. "

• Turisme:

Racons i detalls de Tossa de Mar: