Torre de L’Espinal – Vilanova de Meià / Noguera

L'interior de l'edificació, vist a través d'una escletxa de la porta d'entrada.

Atenció amb el rusc, aquest hostes són els vigilants i poden ser perillosos.

Aquestes pedres mostren les mossegades ocasionades pel pas del temps.

Situació: Al terme municipal de Vilanova de Meià (La Noguera) – Lleida.

Època: Segle XII (Patrimoni.Gencat)

Estat: Malmesa. Encara manté les quatre parets dempeus. Una precària porta de fusta, barra l’accés a dins. Per una escletxa d’aquesta porta es veu l’interior ple de runa i abandonat.

Altres noms: També es coneguda com a casa forta de Vallferines o Vallfarines.

Accés - Visitada el 03/09/2009:

A Santa Maria de Meià, al costat de l’església trobarem l’inici d’una carretera sense asfaltar (N 41 59 34.12 00 59 27.22) , perfectament transitable, indicada, amb destinació a Figuerola de Meià, situada a 11 km. Posem el compta kilòmetres del cotxe a zero.

Al cap d’uns 3,1  km. de marxa, veurem un petit trencall a mà dreta (*), sense cap tipus d’indicació (41 59 52.96 00 57 36.84), que s’enfila cap a unes terres de conreu, cap a on continuarem.

Al cap d’uns 200 metres, a l’altre costat del camp, una mica enfilada, envoltada d’arbres, veurem la torre que busquem.

Aparquem al voral d’aquest camp: 41 59 59.89 00 57 30.63

A continuació, a peu, i de manera intuïtiva salvem la poca distància que ens separa de l’edificació.

(*) La torre en principi no es veu des de la carretera. Si sobrepassem aquest punt, si que ja és perfectament visible a la dreta de la carretera, durant una estona.

Altres:

• Bibliografia: El llibre “El municipi de Vilanova de Meià”, editat l’any 2001 per l’Ajuntament del mateix nom, obra de Ramón Bernaus Santacreu i Ferran Sánchez Agustí, ens ha proporcionat informació gràfica i històrica que ens ha estat de gran ajuda per la localització de varies edificacions properes.
  • Gràcies també al personal de l’oficina de turisme de Vilanova de Meià  d’aquest mateix poble per la seva simpatia i professionalitat. La seva col·laboració ha estat clau en la descoberta d’aquestes poc conegudes construccions.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Vilanova de Meià, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Noguera : Veure en un mapa més gran.