Torre de les Hores – Cervià de Ter / Gironès

torre-de-les-hores-cervia-090929_501

Situació: A Cervià de Ter (Gironès) – Girona.

Època: Medieval (Patrimoni.Gencat)

Estat: Ben conservada. Aparcament als voltants.

A la Plaça de la Generalitat d’aquesta població.

Altres:

• Es força recomanable un passeig sense preses pels carrers del nucli antic. Al carrer Hospital es pot veure el portal de llevant de la vila.
  • En aquest mateix carrer veurem també, entre altres, l’edifici que havia acollit l’antic Hospital de la Vila, amb una curiosa decoració a la llinda de la porta.
  • Al davant de la Torre de les Hores hi ha Ca l’Alsina, on al llindar hi ha una data: 1575.
  • Al costat de la Torre de les Hores s’inicia un recorregut que en molt poca estona ens condueix dalt del turó on hi ha les restes del Castell i muralles de Cervià.
  • Per altra banda, entre els carrers de la Muralla i Girona podrem veure uns trossos de muralla, molt restaurats.
  • De la pàgina web de l’Ajuntament de Cervià de Ter ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ El centre històric

El centre històric de Cervià conserva nombroses restes d'època medieval i moderna. En primer lloc cal destacar la muralla, de la qual en podem observar algunes restes als carrers de Girona, de la Muralla i del Torrent Anglí. Els elements més destacats de la muralla són la Torre de les Hores (cilíndrica i atalussada, de 10 metres d'alçada i coronada per un rellotge) i l' Arc del Portal (el portal de llevant de la vila, molt ben conservat).

A l'Arc del Portal hi comença el carrer de l'Hospital , un dels principals del nucli històric, on trobem diverses cases amb portalades i finestres d'antiguitat notable i les restes de l'antic hospital de la vila, que podrem reconèixer per l'espectacular llinda de la porta principal, decorada amb tres figures humanes en relleu.

Algunes cases interessants del nucli històric, la majoria dels segles XVI i XVII, són entre d'altres ca l'Alsina (que té una llinda amb escut i la data de 1575), can Pellicer (amb una torre, emplaçada en el recorregut de la muralla), can Fill de Déu (casal dels segles XVIII-XIX), can Mencion (al costat de l'Arc del Portal) i can Magrana (edifici del segle XVII, amb reformes posteriors). “

Gironès : Veure en un mapa més gran.