Torre de les Gunyoles – Avinyonet del Penedès / Alt Penedès

torre-de-les-gunyoles-071117_506

torre-de-les-gunyoles-071117_504

Situació: Al llogaret de les Gunyoles, municipi d’Avinyonet del Penedès – Alt Penedès (Barcelona).

Època: A la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ( Patrimoni.gencat), corresponent a aquesta edificació, es diu que és una construcció d’època romana.

En Ramon Martí Castelló - professor titular d'Història Medieval, de la UAB -, manifesta (16/05/2012) que el nostre grup de recerca fa uns anys que defensa que aquest tipus de torres monumentals serien construccions islàmiques del segle VIII”.

Estat: Molt ben conservada. Està dins d'una propietat particular. Es veu des del carrer. Desconeixem si és visitable.

Accés - Visitada el 17/11/2007:

Procedents de l’Ordal, i circulant per la carretera N-340, en sentit Vilafranca del Penedès, a l’arribar a Avinyonet, cal agafar un trencall a l’esquerra que assenyala per anar a Begues i Gavà.

Molt aviat trobarem indicada una desviació a la dreta, per anar a les Gunyoles.

La torre és molt fàcil de localitzar, doncs és visible abans d’arribar al poble, vora l’església.

Hem aparcat còmodament en una placeta, al carrer de Sant Salvador: N 41 21 07 E 01 46 49.

Després, a peu, ens desplacem en direcció a l’església, molt a la vora, i la torre ja es visible davant mateix d’aquesta edificació.

Localització: N 41 21 08 E 01 46 45. Altitud: 339 m.

Altres:

• Pessebre vivent de les Gunyoles Durant les festes de Nadal, i fent, normalment, un “fred que pela”, és del tot recomanable fer una visita per veure una representació d'aquest pessebre vivent parlat.