Torre de la Vall – Tavertet / Osona

Situació: Al terme municipal de Tavertet (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XIII -  (Generalitat de Catalunya).

Protecció: BCIN -   (Generalitat de Catalunya).

Estat: Excel·lent estat. Dins d’una propietat privada, actualment és un establiment de turisme rural. Per veure-la de prop, lògicament caldria moure’s pels voltants, amb coneixement dels habitants d’aquesta edificació.

Altres noms: La Torre

Accés - Visitada el 02/08/2008:

Molt senzill de localitzar: procedents de Santa Maria de Corcó i circulant per la carretera BV-5207, en sentit Tavertet, entre els PK 12-13, trobarem a mà esquerra un trencall (42 00 05.14 02 25 05.54) amb un cartell indicatiu d’aquesta edificació.

Continuarem circulant per un camí de terra d’uns 600 metres de recorregut, i arribarem al pati d’aquesta edificació, on podrem aparcar còmodament.

Localització: N 42 00 14 E 02 25 15, a uns 500 metres de la població de Tavertet – Altitud: 866 m.

Altres: De la pàgina web Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

“ Descripció

Conjunt format per una masia medieval i una masia del segle XVII. Son dos volums ben diferenciats, però formen un conjunt compacte edificat damunt d'un rocam d'uns 2'30 m, que li serveix de primera defensa.

La torre té la planta quadrada (5x5) i les obertures estan orientades a migdia. Hi ha una part de les obertures que estan cobertes per la masia. Està formada per cinc pisos, a més del terrat de merlets.

La masia està annexada a les façanes sud i oest. Està coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana, situada a migdia, i la seva planta està totalment condicionada per la forma del rocam. S'ha restaurat molt i hi ha finestres d'altres construccions. Té una galeria annexada a la primera planta. A la façana nord, hi ha un petit balcó. Totes les obertures tenen els emmarcaments de pedra picada. A la façana principal hi ha una finestra amb la data 1667.

Notícies històriques

Masia del segle XVII, adossada a una antiga torre de defensa original dels segles XIII-XIV. La base sembla ser del segle XIII, i la resta del XIV. En documents antics, se cita la Torre de la Vall com si hi haguessin dues cases com a mínim, que semblaria haver constituït el primer nucli habitat de Tavertet. En aquest indret s'han trobat també restes de la vila romana.”