Torre de la Llebre – Rubí / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: A Rubí, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Antiga torre fortificada, és una edificació que conserva els trets característiques de les masies catalanes dels segles XVII – XVIII: Edificació compacta, forma cúbica i teulada a quatre aigües. Actualment és un restaurant.

Al davant hi ha una capella del segle XVII.

A Rubí, al carrer Art, cantonada amb el Passeig de les Torres.

Conjunt de cases i un molí que actualment està molt reformat.

L'edifici principal té estructura cúbica, amb planta baixa, un primer pis força alt i un petit graner obert amb arcs rebaixats.

La façana va ser realitzada amb pedra i després arrebossada en blanc i manté un esquema simètric dels elements. S'obre un gran balcó a l'eix central, per sobre de la porta d'entrada, que és d'arc de mig punt adovellat.

A les zones angulars i a les obertures s'han utilitzat carreus.

Pel damunt del balcó hi ha un rellotge de sol i per sobre la teulada, s'aixeca una petita torre de defensa.

Notícies històriques

Va ser un lloc de defensa al sud de Rubí. Es sap que pertanyia al monestir de Sant Cugat i a la parròquia de Santa Maria de Campanyà. Ha tingut varis noms i al segle XIII s'anomenava Mas Plà.”

Remarca:

En el text anterior es fa esment de la visió d'una petita torre de defensa per sobre de la teulada. Des de baix mateix, nosaltres no l'hem vist.

Com sigui que pel davant de la casa hi passen unes vies de tren i que per traspassar-les es disposa d'una passarel·la elevada, per unes escales, ens hi hem enfilat per veure que vèiem. Des d'aquest mirador, tampoc hem vist res ... a menys que es  confongui amb el que nosaltres identifiquem que és una xemeneia ...