Torre de la Guardiola – Sant Carles de la Ràpita / Montsià

espereu…

És una edificació del segle XIX - Refeta totalment a mitjans del segle XIX per adaptar-la a torre de telegrafia òptica

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Carles de la Ràpita, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Montsià (Tarragona).

Època: Segle XV - Generalitat de Catalunya.* És la torre nº 45 de la línia de torres de Telegrafia òptica, del ramal (Militar o civil ?) de Barcelona (Des d'on a on ?). Altres informacions l'identifiquen amb el nº 42.

Resta pendent aclarir-ho. Actualment és un espai de lleure, un mirador.

Estat: Es conserva. Es pot fer una complerta volta a tot el seu perímetre exterior. Magnífiques vistes sobre Sant Carles, la badia dels Alfacs i bona part del Delta i la costa.”

Altres noms: Sagrat Cor / La Torreta / Mirador de La Guardiola.

Accés – Visitada el 23/04/2016:

Per orientar una mica als nostres lectors, voldríem donar un punt de referència, dins de Sant Carles de la Ràpita, des d'on hem iniciat la recerca d'aquesta torre. I que millor que un camp de futbol; segurament més senzill de localitzar que una església, posem per cas ...

Situats en un punt del carrer Doctor Torné (40 37 29.0 00 35 22.8), al davant, de cara a una porta d’entrada a l'estadi Municipal de la Devesa, continuarem per la dreta, primer i seguirem després pel primer carrer a mà esquerra, identificat com a Avinguda del Sagrat Cor.

A partir d'aquí anirem trobant oportunament uns cartells, que ens indiquen la direcció a seguir. Inicialment compartirem les indicacions per anar al cementiri.

Hem aparcat al mateix mirador.

Introduint a Google Maps les coordenades que hem indicat, des del punt de sortida fins al mirador, aquesta aplicació ens presenta el següent M A P A.

Localització: N 40 37 24.9 E 00 35 09.2 – Altitud:

O sigui que més o menys se semblen com un ou i una castanya ...

Quelcom falla. I en qualsevol cas, ens planteja un dubte raonable, sobre l'exactitud de les dades extretes fins ara, a través de Google Earth, de l'altitud dels llocs que visitem ...

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

“ Descripció

Antiga torre de telegrafia òptica, guaita i defensa que ha estat refeta com a base d'un monument religiós i és coneguda com el "Sagrat Cor".

Està situada al cim d'un turó (116 metres) des del qual es pot contemplar Sant Carles, la badia dels Alfacs i bona part del Delta i la costa.

És de planta quadrada i base atalussada. El parament és de pedra irregular lligada amb morter excepte a les cantonades, on s'ha fet servir carreus.

Es conserva fins a l'alçada del primer pis, amb la porta d'accés elevada (s'havia de pujar amb una escala).

La torre ha estat força desfigurada en servir de suport a l'escultura del sagrat Cor i amb l'afegit una gran creu a la base.

Les dues obertures rectangulars, conservades al primer pis, estan emmarcades amb files de maó.

Notícies històriques

La torre apareix documentada per primera vegada l'any 1483. Al segle XVI, paral·lelament a la construcció de les altres torres costaneres, anomenades dels Alfacs, degué ser reforçada o refeta a causa dels atacs pirates.

Refeta totalment a mitjans del segle XIX per adaptar-la a torre de telegrafia òptica, és la primera torre de la línia València-Barcelona en territori català.

Vistes des de la Torre de Guardiola