Torre de la Guàrdia d’Urgell – Tornabous / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A La Guàrdia d'Urgell, entitat de població de Tornabous, poble i municipi del mateix nom a la comarca de l'Urgell (Lleida).

Època: Segle XII – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Bon estat. No és accessible lliurament, tot i que es pot donar una completa volta de circumval·lació.

Altres noms: Torre de la Guàrdia de Déu - (Patrimoni.Gencat).

Senzill de localitzar donades les dimensions del llogaret: A la Plaça de la Torre.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Descripció

Construcció de planta rectangular, d'uns 9 metres d'alçada, bastida directament sobre la roca i dividida a l'interior per tres pisos o estances.

El primer pis és format per una cambra coberta amb volta de canó de mig punt, des de la qual es pot accedir a la terrassa superior per una obertura rectangular.

Al pis inferior, cobert amb volta rebaixada, s'hi accedia per mitjà d'una obertura, també rectangular, situada al sòl del primer pis.

Del pis superior no resta cap element del terra ni del possible coronament dels murs.

La porta original, a 6 metres d'alçada del mur de migjorn, està formada per un arc adovellat de mig punt.

Són visibles els forats oberts per recolzar les bigues de construccions adossades a la torre en època tardana. La torre està realitzada amb carreus rectangulars i ben escairats, força grossos, que es van estretint a mesura que guanya alçada.

Notícies històriques

La seva existència es remunta al segle XI, concretament a l'any 1063, quan s'esmenta com a "ipsa Guàrdia de Déu" entre les afrontacions territorials del castell d'Almenara.

És probable que aquesta guàrdia fos subsidiària de la fortalesa d'Almenara i hagués tingut en època medieval senyors o castlans, ja que en el segle XII es documenta a l'indret el cognom Guàrdia.

A la descripció dels límits de la quadra de la Fuliola del 1080, apareix també consignada la Guàrdia de Déu a l'est. En època postmedieval l'edifici fou habilitat com a habitatge.”

Algunes imatges de La Guàrdia d'Urgell