Torre de la Ferreria – Torà / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: Vora el mas Reiners – (Pat.mapa) o Renyers (Mapa del ICGC), en terrenys de Torà, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle X - Inventari del Patrimoni Arqueològic, Arquitectònic i Artístic de la Segarra – Volum 2 – 2000 / Torà – Arqueologia -  Pàgina 66 - (RACO – Revistes Catalanes amb accés obert).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa, ruïnosa. No és gens fàcil accedir-hi.

• Enlloc hem trobat la més mínima indicació.
  • Hem hagut de fer dues temptatives per poder localitzar-la.

La primera ho vàrem intentar pel camí que es detalla a la pàgina web de Pat.mapa (*) . Cap problema fins arribar al mas Reiners. Aquí hi vàrem trobar un dels habitants del mas.

Tot i les voluntarioses explicacions d'aquest home, no vàrem pas saber trobar la torre i ens vàrem batre en retirada.

En la segona ocasió, passat un temps, ho vàrem intentar de nou amb la novetat de que ara sí que disposàvem de coordenades de situació, més o menys fiables. Des de casa mateix, amb la valuosa col·laboració de Google Maps, vàrem planificar meticulosament la descoberta, i ho vàrem aconseguir (Tot i que no vàrem poder identificar ben bé al mapa, la situació de l'edificació).

Imprescindible vehicle 4x4

• Heus aquí el detall del camí:

(0)  - Circulant per la carretera C-1412-a (Torà / Biosca), en aquest sentit,  en un punt situat a 41 49 09.6 01 22 59.2 , prenem una sortida a mà dreta, sense cap indicació i entrem a un camí de terra.

(1)  Tot seguit, continuem per la dreta, deixant primer a l'esquerra una basa de reg i després unes edificacions industrials. La carretera, ben boteruda, s'enfila amb rapidesa i decisió (41 49 13.7 01 23 01.8).

(2) A 41 49 31.4 01 22 57.8 trobem una desviació. Continuem per la dreta, en pujada.

(3) A 41 49 26.7 01 23 07.2 hi ha una desviació. Continuem per la dreta.

(4) A 41 49 22.4 01 23 14.5 trobem una altra desviació. Continuem per la dreta.

(5) A 41 49 21.7 01 23 11.6 De nou apareix una desviació. Continuem per l'esquerra.

(6) A 41 49 21.3 01 23 14.8  hem de trobar les restes d'una petita edificació, sense sostre, a l'esquerra del camí. Atenció a aquestes dades. Són una peça clau per localitzar la torre.

(7) Pocs metres més endavant, en un lloc situat aproximadament a 41 49 20.8 01 23 16.4, hi ha una petita placeta en el camí. Com que veiem que a partir d'aquest lloc, els propers metres presenten molt mal aspecte, aprofitem l'amplada, girem el cotxe i l'aparquem a un costat. Els següents metres els fem a peu.

Una mica més endavant, trobarem la torre a l'esquerra del camí.

La distància que hem recorregut, en cotxe, circulant pel camí de terra, ha estat d’uns 1500 metres aproximadament.

El punt (6) constitueix una referència imprescindible. Deixant a l'esquerra aquesta edificació, uns quants metres més endavant, hem de trobar, també a l'esquerra,  la torre que busquem.

Localització: N 41 49 20.6 E 01 23 18 – Altitud: 527 m. Aquestes dades no són ni aproximades. Són estimades, doncs no podem localitzar sobre el mapa aquesta torre.

Remarca: Com tothom sap, les dades que facilita el TomTom, no ofereixen una precisió del cent per cent. Així doncs quan a casa situem les dades de localització que hem prés sobre el terreny, al mapa de Google, apareix la icona corresponent en el lloc que el sistema determina.

Quan podem identificar plenament la construcció o edificació buscada, si cal, afinem les dades i situem manualment la icona en el punt precís que identifiquem fefaentment.

Quan com en aquesta ocasió, no podem localitzar de cap manera el nostre objectiu sobre el mapa, avisem de que la posició, és aproximada.

Per aixó en aquest cas concret, advertim sobre la necessitat de localitzar i identificar l’edificació situada a (6), per tal de poder trobar després la torre.

M A P A del recorregut per anar a la Torre de la Ferreria

• De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

“ Descripció

Per arribar-hi cal sortir de Torà en direcció a Biosca per la carretera C-1412a. A 850 metres del punt quilomètric 23 cal girar a la dreta pel camí asfaltat que mena al petit nucli de l'Aguda. Recorreguts 1,8 quilòmetres cal desviar-se a l'esquerra pel camí de grava que mena al mas Reiners. Cal passar entre les edificacions d'aquest mas i continuar pel camí sense desviar-se, en total, des de la cruïlla al mas Reiners s'han de recórrer 1,7 quilòmetres. En aquest punt cal girar a l'esquerra i recórrer un camí en mal estat durant 500 metres. Recorreguda aquesta distància s'atura el cotxe, la torre es troba al costat esquerre del camí, lleugerament elevada sobre aquest.

Poden observar-se les restes d'una edificació de planta quadrangular amb una petita porta.

Està construïda amb pedra calcària treballada unida amb morter, l'interior del mur presenta un massissat fet amb argamassa i pedres petites.

L'estructura de la torre sembla que ha estat reaprofitada ja que presenta un coronament de tàpia que res té a veure amb la tècnica constructiva del conjunt.

Darrera de la torre s'observa un mur tipològicament molt similar a l'estructura de la torre. Aquest mur té una llargada aproximada de 6 metres.

Tanmateix, la vegetació dificulta l'observació del conjunt.

Arreu hi ha restes d'enderroc; algunes d'aquestes pedres han estat aprofitades per la construcció de feixes.

Als peus de l'edificació hi ha les restes de l'empedrat d'un antic camí que la gent de la contrada coneix com el camí ral.

En l'aflorament rocós situat a l'est de la torre poden observar-se diversos forats excavats a la roca entre els que en destaca un de quadrangular. No s'han localitzat restes ceràmiques.

Zona boscosa entre camps de conreu, poblada de matolls i alzines.”

“ Descripció tipològica.

És un jaciment corresponent a algun tipus d’estructura defensiva, probablement una torre, d’època medieval. En una elevació delimitada per dos torrents s’observen restes d’estructures i un important enderroc, a més d’altres elements que contribueixen a refermar la hipòtesi que es tracti d’un lloc d’hàbitat, com forats excavats a la roca —un de quadrat, per exemple, de 23 x 23 cm x 12 cm de profunditat—.

Fragmentàriament encara és visible una de les possibles cantonades (la nord-est), d’uns 2 m de mur de pedra irregular lligada amb argamassa de calç i arena.

Al seu redós, en el sector est, s’hi endevina una estructura habitacional d’uns 6 m de llarg i 3,5 m d’ample, actualment delimitada per dos murs, un al nord i l’altre al sud.

D’un ampli camp visual, des d’aquest indret elevat es domina una important extensió de territori, sobretot de tota la vall del Llobregós i de les elevacions més immediates, com Vicfred, Ivorra...

Notícies històriques

Sobre aquest jaciment, en el volum 24 de l’obra Catalunya romànica, alguns autors en parlen com una construcció posterior a l’edat mitjana que potser es podria relacionar amb el topònim que identifica l’indret.

La situació atípica de l’emplaçament i el topònim de l’indret semblen descartar una fortificació de la frontera del segle XI, si bé probablement l’origen de l’assentament podria relacionar-se amb un moment immediatament posterior a la consolidació de la població cristiana en aquest indret.”

El dia de l'excursió ha estat un dia gris i trist, acompanyat tota l'estona, de boira. Aixó ha comportat que les fotografies hagin sortit força deslluïdes.

• En el cas d'avui, no es pot dir pas que el “botí” hagi sigut gran cosa. Sols es tracta d'haver localitzar, amb tossuderia, una petita torre, una petita “agulla” en la immensitat del “paller” que constitueix el nostre món.

MAPA de situació:

(*) Com sigui que ens “olorem” que aquesta pàgina desapareixerà, us oferim una foto del contingut que hi apareix a data d'avui.