Torre de la Candela – L’Aldea / Baix Ebre

torre-de-la-candela-laldea-080229_504bis

torre-de-la-candela-laldea-080229_506

Situació: Al terme municipal de L'Aldea (Baix Ebre) – Tarragona.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Protecció - BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Conservada. Dins d’una finca de propietat particular que actualment és utilitzada per tancar-hi bestiar. Perfectament visible des de l'exterior.

Entenem que no és visitable. Evidentment, els usos actuals,  no es corresponen gens amb els originaris.

Accés - Visitat el 29/02/2008:

Donada la dificultat que a vegades comporta orientar-nos en aquesta extensa zona agrícola – Delta de l'Ebre – intentarem situar aquesta edificació, partint de la ubicació de la torre de l'ermita de la Mare de Déu de l'Aldea (veure dades d’aquesta edificació).

Partint d’aquesta construcció, la localització creiem que és senzilla: Cal seguir sempre recte per la carretera asfaltada per on havíem vingut, deixant ara a la nostra dreta sempre un canal. A la fi d'aquest camí arribarem a la N-340. Al davant, a l’altra banda de la carretera, la torre ja és visible.

Per veure-la de prop, hem fet el següent. En aquest lloc, a la dreta, hi ha una ampla zona de carretera asfaltada, sense utilitzar, que és un tros de l'antiga N-340, ara desdoblada en aquest punt, sense cap més utilitat. Hem deixat el vehicle aparcat aquí mateix. (Coordenades: N 40 43 24 E 00 35 20).

Després, amb precaució, hem travessat primer els dos carrils de la N-340 i a continuació altres dos carrils d’una carretera d’accés a l'autopista. D’aquesta manera hem arribat al clos on hi ha la torre.

Lògicament, hi ha altres itineraris per arribar-hi.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

Torre de defensa i vigilància situada dins d'una plana, forma part d'un petit complex de ramaderia.

Té una alçada d'uns 12-14 m i un diàmetre, a la base d'uns 4 m, i a la part alta uns 3 m.

És d'una gran senzillesa: la part de la base (3-4 m d'alçada) té transformat el tronc cònic original per les modificacions posteriors, i la part superior (uns 8 m d'alçada) és cilíndrica.

A la part de la base no presenta cap element sobresortint (excepte els dos dipòsits d'aigua).

A la part superior, uns metres més amunt dels dipòsits, hi ha una finestra rectangular molt desfeta, i a la part contrària es va fer una altra obertura (probablement l'antiga porta d'entrada), situada a la mateixa alçada dels dipòsits ja esmentats.

El coronament de la torre és llis i bastant regular.

L'aparell dels murs, de mamposteria, és bastant irregular.

A la superior s'aprecien modificacions i reforçaments posteriors.

Notícies històriques

No existeixen notícies certes referents a aquesta torre, així, R. Miravall assenyala que es tracta d'un tipus de torre diferent al de les altres de la regió, probablement molt antiga, i que forma parella (complement) amb la torre castell d'Amposta, desapareguda; com el duet Torre de la Carova - Torre de Campredó.

Sembla ser que aquestes quatre torres esmentades servien per a la vigilància d'una gorja uniforme per la qual entrava el mar dins el gran estuari antic.

Baix Ebre : Veure en un mapa més gran.