Torre de Grions – Sant Feliu de Buixalleu / Selva

I T I N E R A R I

Situació: A Grions, petita entitat de població del municipi de Sant Feliu de Buixalleu (La Selva) - Girona

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. Propietat privada. Aparcament al davant.

Accés - Visitada el 15/08/2009:

Procedents de l’autopista AP-7, prenem la sortida a Hostalric i continuem per la carretera C-35 en sentit Sant Celoni.

Aviat caldrà continuar per un trencall a mà dreta, en sentit Arbúcies i  circularem per la carretera GI-553, on trobarem dues desviacions una mica distanciades l’una de l’altra, la primera ben aviat i la segona passat el PK 5, però qualsevol de les dues es dirigeix al mateix lloc, Grions.

Altres:

“ Casa forta medieval que al 1240 pertanyia als castlans de Montsoriu. Se’n conserva, amb algunes modificacions, el clos murallat, quadrangular, que tanca una superfície de quasi 800 m 2, una magnífica torre, també quadrangular, sobresurt del pany occidental de la muralla. Es conserva en una alçada de 8 m, té amb dos nivells d'espitlleres i a l'interior una sala coberta amb volta lleugerament apuntada.

La vivenda es dreça perpendicular a la torre, adossada al pany nord del recinte. És una construcció dels segles XVII-XVIII, de dues plantes, vessant a façana i obertures quadrangulars amb llinda monolítica.”

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Masia situada a Grions, al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu. El més destacable és la torre que hi ha annexa a la vivenda, al costat de la qual, hi ha el portal d'entrada.

El que s'anomena la Torre està composat per un recinte de muralles, amb algunes espitlleres, i el que és la part d'una torre, també amb espitlleres, algunes de les quals, han estat tapades.

Al costat de la torre (a la part exterior del recinte emmurallat) hi ha una cisterna. L'edifici que serveix com a habitatge no té cap particularitat: consta de planta baixa i pis, i totes les obertures són en arc de llinda. Tota la construcció està treballada en maçoneria.

Notícies històriques

Torre documentada el 937 que exercia domini directe sobre l'església parroquial de Sant Gabriel de Grions i que el 1240 la senyorejaven els castlans del castell de Montsoriu.

L'any 1933 fou adquirida per la família propietària actual, abans masovers de la masia.

Hom creu que el nom de Grions vé del de Grillons perquè en aquesta torre s'engrillonaven els presos.

La casa és una construcció del segles XVII-XVIII. Sembla que havia conservat una finestra gòtica però es va vendre fa quaranta anys a un mossèn d'Igualada pel sorprenent preu de 2 500 pessetes (*).“

(*) Aclaració: Pels nascuts després del dia1 de gener de 2002, la quantitat de 2.500 pessetes = 15 €uros).

Relativament a la vora hi ha:

Selva : Veure en un mapa més gran.