Torre de Ginebret – Santa Maria de Merlès / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria de Merlès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pura rüina. Lliurament accessible.

Altres noms: Castell de Pinós – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 06/11/2015:

Des de casa, vàrem estudiar i planificar la forma d'aproximació a aquesta construcció. Vàrem determinar seguir l'itinerari que tot seguit us oferim.

Prendrem l'autopista Manresa - Berga (Carretera C-16 / E9), en sentit nord i en sortirem a Puig-reig. Abans d'arribar a aquesta població, hem d'introduir al nostre navegador les següents coordenades, que vam determinar sobre el mapa: 41 58 48.0 01 53 13.6

El nostre TomTom ens ha de treure de la C-16, per la sortida del PK-83 i seguidament, normalment,  ens aboca a una rotonda que hem d'abandonar per la primera sortida, un camí de terra, transitable,  sense cap indicació, i on al cap d'uns cent metres, ens introdueix de ple a la carretera BV-4406, (C.V.de Puig-reig a Santa Maria de Merlès) al punt on desitjàvem. (Hi ha una curta alternativa a aquest camí de terra).

Circulant per aquesta darrera carretera, en un punt situat a 42 00 00.1 01 55 16.5, un lloc entre els PK 6 / 7 d'aquest vial, trobarem una sortida indicada per anar al Santuari de Santa Maria de la Guàrdia – Visita opcional. Uns metres més enrere també hi ha l'accésSant Esteve de Valldoriola – Visita opcional.

(A) Sobrepassant ambdós punts, hem de continuar en direcció a Santa Maria de Merlès, sense arribar-hi, fins un punt d'aquesta carretera localitzat a 41 59 27.1 01 57 52 on hi ha una sortida, per on continuarem.

Aquí us presentem el detall d'aquesta part del recorregut (A) + (B):

(B) Tot seguit trobarem una altra desviació a  41 59 22.5 01 57 58.4, on continuarem per la dreta, i ja ens trobarem situats sobre un ampli camí, primer asfaltat i després, de terra, transitable amb vehicle de turisme, ( I ho diem perquè ens en hem  trobat uns quants)  circulant amb precaució, salvant algun bony de tant en tant.

A 41 59 28 01 57 24 Se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Continuem per la dreta.

Finalment, a 41 59 17.9 01 55 46.2, trobem una discreta sortida, a la dreta de la carretera, en baixada, que mena a un camp. Aparquem el cotxe aquí dalt mateix, al voral del camí i baixem a peu els 50 metres de distància que ens separen de les restes de la torre, a l'esquerra.

Durant tot el recorregut no veurem ni el més mínim indicador. La distància recorreguda per camins de terra és d'uns 3,7 km. aproximadament, amb furtives vistes, de tant en tant, a la Riera de Merlès.

M A P A d’aquest itinerari

Una vegada arribats al lloc desitjat, vàrem tenir que fer un bon esforç per tal d'acceptar que aquelles despulles d'edificació que teníem al davant nostre, es corresponien amb les de la torre que buscàvem.

Restes de ben poca entitat, envaïdes, preses per la vegetació. Les poques pedres que es veien, no eren d'una mida estimable, ni de qualitat, ni ben tallades.

Salvant la distància amb el temps, les fotografies d'anys endarrere de que disposàvem, no ajudaven gaire a determinar la validesa de la troballa.

Tot plegat, ens va fer repassar les dades de situació de que disposàvem.

Vàrem comprovar que les d'una pàgina web - Wikipedia, generalment ben informada, coincidien plenament amb les que es podien obtenir de la pàgina del Mapa del ICC, i ambdues amb les del lloc on ens trobàvem.

Fins i tot en els mapes, s'intuïa en una petita figura que hi apareix, de forma quadrada, la situació de la torre que buscàvem.

Així doncs, i llevat que algú ens demostri el contrari, no ens queda més remei que acceptar, que realment, hem trobat les restes de la Torre de Ginebret (?).

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

“ Descripció

Restes de grans murs sobre Santa Maria de Pinós o del mas del Ginebret. Només es conserva l'angle nord-occidental i una part de l'angle sud-occidental.

En el pany de paret que resta es pot veure una renglera de forats que disten entre ells uns 50 centímetres; aquests forats estaven destinats a sostenir les bigues de fusta d'un segon pis.

Al nivell de la planta baixa hi ha espitlleres. Els murs son formats per carreus grossos, ben escairats.

Notícies històriques

Tot i que sovint s'ha identificat amb el castell dels barons de Pinós, els últims treballs apunten a la hipòtesi de que les restes de la fortalesa propera a Sant Pau de Pinós corresponen a una torre fortificada o "domus" senyorial que deuria ser el centre d'un important alou que protegia el camí d'Osona a Cardona en aquest sector del Baix Berguedà.”

Altres llocs interessants per visitar:

Aproximadament a meitat del recorregut, en un lloc situat a 41 59 27.6  01 56 38.7,  hi ha una sortida del camí que permet l'accés a un paratge, a una petita raconada, lliure d'arbres, on es pot gaudir d'una petita mostra de les boniques imatges que ens ofereix la Riera de Merlès.

Un altre racó de la Riera de Merlès – Pont de Santa Maria de Merlès

Un altre racó de la Riera de Merlès – Pont de Roma